A+ A A-

Pretraga pitanja

Nokti, abdest, lak, nadogradnja noktiju, lijek

Pitanje:

Esselamu alejkum! 

Spomenuli ste u jednoj emisiji „Ppitanja i odgovori“ na radio Bir da lakiranje noktiju ne bi smetalo i da ne bi kvario abdest, jer ne sprječava dolasku vode do koze i spomenuli ste da je to tako jer se nokat ne ubraja kao dio kože, nego tvari druge substance, što i je. 

Međutim po čitanju odgovora po istom pitanju i sličnim, navedenih na stranici IZ BIH sam primijetila malo drugačiji stav, što me buni! 

Ako nokat ne spada u definiciju "kože" kako se onda tretira ispravnost/valjanost abdesta u ovim tačkama:

- nadogradnja noktiju, za koju je spomenuto da abdest nije ispravan?

- naravno, što se tiče laka za nokte, vidim logike, jer prilikom nanošenja laka na nokte može biti i naneseno male količine laka i na mali dio koze oko nokta, što spriječava kontakt vode sa kozom na tim malim dijelovima. Šta sada po pitanju laka i abdesta, ako se ne nanese na kožu, nego samo na nokat, ako se pazi?

- lak na noktima pri upotrebljavaju liječenja gljivica na noktima, koji se po obavezi nanosi cesto i gdje upotreba tog tretmana traje više mjeseci (dok nokat skroz ne izraste).

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Lakiranje noktiju i pitanje ispravnosti abdesta uzetog preko lakiranih noktiju je sporno. Svakako se radi o sumnjivoj situaciji i bolje bi bilo izbjeći je. Ako se nokti lakiraju zbog zdravstvenih razloga, abdest će tada biti ispravan. Abdest preko nadograđenih noktiju, ukoliko voda ne dospije ispod nadograđenog dijela nije ispravan. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH