Promo banner

A+ A A-

Kalesijski Medžlis obilježio Dan bošnjačke dijaspore

Džemat Papraća je jedini džemat na području općine Šekovići, a odlukom tuzlanskog Muftijstva – 2003. godine je u amanet ostavljen kalesijskom Medžlisu.

Medžlis Kalesija je jedina institucija koja se brine o ovom mjestu i njenim mještanima.

papraca-dan-bosnjacke-dijaspore

Papraća je mjesto nekadašnjih bosanskih begova a danas je zaboravljena od ostatka svijeta.

Džumanski ezan je jedini svjedok da je ovo mjesto i dalje živo…

Islamska zajednica u BiH je 11. april u svom kalendaru uvrstila kao “Dan bošnjačke dijaspore”. Dijaspora za Islamsku zajednicu su, pored naših Bošnjaka rasijanih po svijetu, stanovnici manjeg bh entiteta.

Onoliko koliko je u mogućnosti Islamska zajednica se brine o ovoj dijaspori, pa je obilježavanje “Dana bošnjačke dijaspore” jedan vid podrške i pomoći Bošnjacima u RS-u, koje su, očito je, gotovo svi zaboravili.

U organizaciji MIZ Kalesija, u nedjelju (13.aprila 2014.) u Papraći je održana mevludska svečanost povodom obilježavanja Dana bošnjačke dijaspore.

Papraća je autohtoni primjer “dijaspore” (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost), ali i najbolji primjer potrebe za obilježavanjem ovakvog datuma.

Oduševljenje malobrojnih, većinom starijih, džematlija je bilo vidljivo.

Glavni imam kalesijskog Medžlisa, Enver ef. Alić, se u svom obraćanju osvrnuo na hrabrost ovih ljudi, ali i na veliki značaj ovog džemata.

Pored Papraćana, manifestaciji su prisustvovali gosti iz drugih kalesijskih džemata, kao i dvadesetak imama kalesijskog Medžlisa.

  • 11