Promo banner

A+ A A-

Predstavljeno idejno rješenje uređenja Muzeja islamske kulture i umjetnosti

  • 0101

Na sjednici Kolegija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je predstavljeno idejno rješenje za adaptaciju objekta Ulema medžlisa u Sarajevu, s ciljem prilagođavanja prostora za potrebe Muzeja islamske kulture i umjetnosti.

Idejno rješenje je pripremio Projektni studio "Zec", a prijedlog buduće organizacije muzejskog prostora predstavili su Amir Vuk Zec i Hamza Agić.

Lokacija Muzeja islamske kulture i umjetnosti na obali Isa-bega Ishakovića nosi veliku simboliku. Ova historijski važna lokacija nije samo mjesto osnivanja grada, već je bila svjedokom brojnih historijskih događaja, uključujući izgradnju važnih građevina poput džamije i Osman Šahidijine biblioteke, prve javne biblioteke sa čitaonicom u Sarajevu.

Krajem 19. stoljeća izgrađen je novi objekat za potrebe Ulema medžlisa koji je projektovao poznati češki arhitekta Karlo Paržik. On je svojim arhitektonskim konceptom nastavio tradiciju interpretacije duha prošlosti, čineći ovu lokaciju simbolom historijskog i kulturnog nasljeđa.

Odvajajući se kao mjesto koje je oblikovalo identitet Sarajeva, Obala Isa-bega Ishakovića predstavlja idealno okruženje za muzej koji će istraživati i predstavljati bogatstvo islamske kulture na ovim prostorima.

Pozicioniranje Muzeja u ovom objektu ima za cilj afirmaciju kulturnog i historijskog identiteta, te podršku kontinuitetu kroz prostornu reinterpretaciju. Razmatrajući potrebu i intenciju, ključno je istaknuti imperativ očuvanja kulturnog naslijeđa i identiteta Islamske zajednice u ovom dijelu svijeta. 

Inicijativa za osnivanje Muzeja islamske kulture i umjetnosti egzistira već dugi niz godina i predstavlja opći interes šire javnosti. Ova inicijativa je dodatno podstaknuta nedavnom izložbom "Pod nebom vedre vjere", koja je organizirana krajem 2023. godine i privukla je desetine hiljada posjetilaca. Izloženi artefakti nisu samo osvijetlili bogatu historiju islamske kulture, već su postali izvor inspiracije za buduće istraživače i mlade ljude te afirmirali autonomnu interpretaciju vlastite historije.

Kroz historiju, informacije o ovim prostorima bile su uglavnom posredovane kroz prizmu drugih velikih imperija i njihovih arhiva. Sada, Bosna i Hercegovina ima priliku da sama predstavi svoju priču, obuhvatajući sve periode ljudskog boravka u ovom okruženju. Odluka da se uspostavi Muzej islamske kulture i umjetnosti reflektira i duboku povezanost islamske misli s historijskim kontekstom Evrope.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović je izrazio podršku predstavljenom  idejnom projektu zgrade Muzeja islamske kulture i umjetnosti, ističući kako predstavlja adekvatan odgovor na kulturne potrebe zajednice.

Također, naglasio je i važnost planiranja transparentne komunikacije s donatorima kojom će se pokazati iskrena namjera i predanost u ostvarenju ovog značajnog kulturnog poduhvata. 

Naredni korak u realizaciji ovog projekta je ispunjenje administrativnih preduvjeta kako bi se osigurala nesmetana realizacija projekta.  

Ovaj projekat, kao simbol samopouzdanja i afirmacije kulturnog identiteta, predstavlja važan korak ka očuvanju i promociji bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

(MINA)