A+ A A-

Delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetila Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj

05 02 2018 03 mesihat zagreb posjeta uae

Od 01. do 04. februara delegacija iz Emirata Šarža (UAE) boravila je u posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj. Poveznica između Mešihata IZ u Hrvatskoj i Emirata Šarža seže još u vrijeme izgradnje Islamskog centra Zagreb, budući da je najveći pojedinačni donator za njegovu izgradnju upravo Emir Šarže šejh Sultan b. Muhammad El-Qasimi. U sastavu delegacije bili su: Muhamed Safi El Musteganimi – generalni tajnik Svjetske akademije za proučavanje arapskog jezika i Muhamed Halef – savjetnik Emira Šarže za medije i obrazovanje te glavni direktor nacionalne televizije.

Cilj posjete bio je osnažiti saradnju kroz pokretanje projekata izučavanja arapskog jezika i drugih na području znanosti i infrastrukture. S tim u vezi, održan je sastanak u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu kojemu je domaćin bio rektor prof. dr. Damir Boras. Naime, razmatrale su se mogućnosti pokretanja studija na kojemu bi se izučavao arapski jezik u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Delegacija je potom posjetila Islamski centar Zagreb gdje je upriličen sastanak kojem su prisustvovale muftije dr. Aziz ef. Hasanović i Ševko ef. Omerbašić. Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji temeljem kojeg će se ista u budućnosti razvijati. Dr. Muhammed Halef se obratio prisutnim džematlijama neposredno prije džuma – namaza. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio se na posjeti i brzom odgovoru na upućeni poziv.

Za vrijeme nedavne posjete delegacije Mešihata Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Emiratu Šarža održani su preliminarni razgovori pa je muftija izrazio zadovoljstvo zbog brze reakcije i potpisivanja Sporazuma, koji jamči jačanje saradnje u budućnosti. Članovi delegacije iz Emirata zahvalili su se muftiji na lijepom dočeku i ponuđenim mogućnostima za saradnju, te su izrazili želju da se u skorije vrijeme ostvari uzvratna posjeta radi definiranja daljnjih projekata.

(www.islamska-zajednica.hr