A+ A A-

Promovirana knjiga "O našoj tradiciji je riječ" profesora Mustafe Sušića

  • 0101

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Odbor Sarajevo i Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas su organizirali promociju knjige profesora Mustafe Sušića pod naslovom "O našoj tradiciji je riječ".

Promocija je održana u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a prisustvovali su joj zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nežad Grabus, i mnogi drugi.

Promotori su bili akademik Enes Karić, mr. Osman Lavić i prof. Zijad Ljevaković.

- Rahmetli profesor Sušić bio je karakteristična ličnost, kako u Islamskoj zajednice, tako i na našim prostorima općenito.

Odlikovao se principijelnošću, izraženim karakterom, radinošću i svestranošću.

Životni put profesora Sušića možemo promatrati u nekoliko važnih dionica - imamski put, odgojno-obrazovni put, kaligrafski put, ali i njegov put kao muvekita. Na svakom od ovih područja, davao je maksimalno sebe, zalagao se u potpunosti, nastojeći kvalitetno, na vrijeme i principijelno obaviti zadatke i opravdati očekivanja - kazao je Lavić.

Njegov životni put može biti primjer za ugled generacija poslije njega, poručio je Lavić.

Riječ je o knjizi sabranih objavljenih i neobjavljenih tekstova i intervjua rahmetli Sušića, profesora u Gazi Husrev-begovoj medresi i muvekkita Islamske zajednice, koji je na ahiret preselio prošle godine, a pisao je na jedinstven način o islamskoj tradiciji Bošnjaka i savremenim izazovima za vjersku praksu muslimana u Bosni i Hercegovini.

- Želim pohvaliti učenike i studente profesora Sušića, koji su se na ovaj način, koji je pretpostavljam njemu najdraži - izdavanjem knjige, sjetili svog rahmetli profesora. Profesor Sušić ostavio je veliki trag u djelovanju Gazi Husrev-begove medrese, najistaknutije obrazovne institucije bosanskohercegovačkih muslimana, a rekao bih i najistaknutije obrazovne islamske institucije među muslimanima Balkana. Kako se vidi iz ove knjige, Sušić je bio izuzetno obrazovan čovjek, bio je filozof islamskog vjerskog prava, bio je autor koji se, uz veliku vjeru koju je imao u svom srcu, vjeru u Boga, tako mnogo hvalio ljudski um, razum - izjavio je Karić.

Kazao je da je profesor Sušić "na jedan lijep način kazano - racionalistički mislilac u generaciji koja je došla nakon 1972. na scenu u Islamskoj zajednici".

- Takav je ostao sve do svoje smrti. Ovo je tek početak istraživanja njegovog djela, jer on je ostavio veliku svoju ostvarenost na više polja.

Islamska zajednica, njegovi učenici, nikada ne treba da ga prepuste zaboravu - poručio je Karić.

I prof. Ljevaković ukazao je na veličinu lika i djela Mustafe Sušića, naglasivši da je bio "rijedak, snažan i čestit karakter".

- Povjerljiv, odmjeren, racionalan i konkretan u stvarnom životu, bez iluzija, zanosa i utopije. Radio je ono što može pošteno i na najbolji mogući način. Uvijek mi je bio inspiracija u načinu razumijevanja života i onoga što se u životu događa - sjećanje je prof. Ljevakovića.

Knjiga "O našoj tradiciji je riječ" nastala je kao izraz ljubavi i poštovanja njegovih učenika.

Sadrži odabrane tekstove u kojima je profesor Sušić na originalan način pisao o temama iz fikha, islamskog prava, islamske tradicije Bošnjaka i analitičko-kritički tretirao određene pojave. Tekstovi su birani sa nastojanjem da se fokus stavi na aktuelna fikhska pitanja iz domena islamske tradicije Bošnjaka.

Izdavač knjige je Udruženje ilmijje – Odbor Sarajevo. Medžlis Islamske zajednice Sarajevo finansijski je podržao izdavanje knjige, a i mnogi poštovaoci profesora Sušića su pomogli da knjiga bude dostupna javnosti.

Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ustupio je tekstove za ovu knjigu, objavljene u Islamskim informativnim novinama Preporod, s obzirom da je profesor Sušić najveći broj tekstova objavio kao saradnik Preporoda.

Sav prihod od prodaje knjige bit će doniran za obnovu ženskog odjeljenja Medrese pred dušu profesora Sušića. 

(MINA)