A+ A A-

VIDEO: Završne aktivnosti i svakodnevnica hadžija u Meki

27 08 2018 01 hadzije meka

Obredi hadža u Meki se privode kraju a bosanskohercegovačke hadžije se polahko spremaju za povratak kući. Do redovnih letova je ostalo još desetak dana a Ured za hadž i umru Rijaseta IZ nastoji vanrednim letovima omogućiti raniji povratak onim hadžijama koji su naveli da imaju razloge za ranijim povratkom.

Prvobitni plan je bio da se sve hadžije vrate iz Saudijske Arabije 27., 28., 29. i 30. augusta, međutim, nakon komplikacija koje su uzrokovale zamjenu aviokompanije, pred sami polazak iz Sarajeva promijenio se i plan povratka. Novi termini letova su 6., 7., i 8. septembar.

Juče se u BiH vratio jedan avion hadžija sa liste prioriteta - navodi Izet Čamdžić, koordinator vodiča.

“Tu listu prioriteta smo kreirali tako da smo na nju uvrstili ljude koji rade u dijaspori, koji imaju rezervisane karte za povratak u evropske ili prekookeanske zemlje, ljude koji se moraju javiti na posao prvog ili najkasnije do trećeg septembra, zatim hadžije koje su bolesne, kojima je potrebna redovna terapija a pomnijeli su je samo za određen broj dana i bili smo primorani da ih spremimo tim prvim avionom. Na toj listi prioriteta su takođe i ljudi, naše hadžije i hadžinice koji imaju neodložne obaveze u domovini.”- pojašnjava Čamdžić.

Na upit o načinu kontrole prioritetnosti svakog hadžije dodatno je pojasnio da su za sve tvrdnje zahtijevali dokaze.

“Najrelevantniji dokazi su bile rezervisane avionske karte prema evropskim i prekookenaksim zemljama i rješenja o godišnjem odmoru. Naravno, nekim hadžijama smo morali vjerovati na riječ, a s obzirom da su tek stigli sa Arefata, šta bismo drugo nego im vjerovali na riječ?” - ističe Čamdžić aludirajući na obećani oprost grijeha na dan stajanja na Arefatu.

U međuvremenu se vrše pripreme za još jedan vanredni let kojim bi se u domovinu trebali vratiti hadžije sa potrebama za ranijim povratkom a za koje nije bilo mjesta na prvom vanrednom letu.

“Istina, ova stvar sa avioprevoznikom nam je izazvala velike probleme ali nadamo se da ćemo ih, s Božijom pomoći, prevazići.

Stanje hadžija je dobro, redovno odlaze u Harem jer im pozicija hotela omogućava da se brzo i jednostavno do Harema prebace besplatnim prevozom autobusima.

Hadžije nemaju nikakvih posebnih zdravstvenih problema.

Najnovije informacije o stanju i aktivnostima naših hadžija možete pronaći na  www.hadziumra.ba i Facebook stranici „Hadž i umra BiH“.

Današnji video-bilten pored izjave koordinatora vodiča donosi i dio svakodnevnice hadžija u hotelu Lamar u kojem su smješteni: