A+ A A-

Završena Ljetna škola islama "Draga moja BiH – 2018"

  • 0101

U periodu od 1.8.do 11.8.2018. godine Uprava za obrazovanje organizovala je Ljetnu školu islama: „Draga moja BiH – 2018“. Ova nova aktivnost Uprave za obrazovanje i nauku utvrđena je zaključkom Rijaseta IZ u BiH i nakon prošlogodišnjeg uspjeha ovog projekta pod rukovodstvom dr. Nezira Halilovića uz podršku saradnika na projektu Ibrahima Mehića i Zemire Džinić i ove godine se prijavio dovoljan broj kandidata za realizaciju ovog novog značajnog projekta namijenjenog prvenstveno našoj djeci i omladini iz Dijaspore.

Cijeli projekat je osmišljen kao dinamično kružno putovanje po cijeloj državi Bosni i Hercegovini kako bi se omladina tokom jedanaestodnevnog putovanja upoznala sa nekim od najistaknutijih znamenitosti gradova i mjesta koja su podsjećanja kao i države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Drugo značajno obilježje ovog projekta je kontekstualno učenje na osnovu kojeg se učesnicima projekta najznačajnije informacije o našoj vjeri islamu i konkretnim objektima i temama govore u kratkim porukama na lokaciji koja govori o tome. 

Tokom 10 noći i 11 dana Ljetne škole omladina je imala priliku da posjeti i boravi u više od 40 mjesta i da posjeti neka od najznačajnijih mjesta diljem naše Domovine.

Ovogodišnja ljetno škola je donijela još dvije zanimljivosti:

Prva - ove godine se za učešće u Ljetnoj školi prijavilo preko 50 % prošlogodišnjih učesnika.

Druga – ove godine su u Ljetnoj školi učestvovali učesnici iz 7 različitih zemalja (Slovenije, Austrije, Švicarske, Francuske, Njemačke, Slovačke i Švedske).

Kompletno putovanje je proteklo bez bilo kakvih problema vrijednih isticanja uz veliko zadovoljstvo učesnika koje su iskazali i u pisanoj formi.

U subotu 11.8.2018. svečanim ručkom roditelja i učesnika projekta, te tima za realizaciju projekta uspješno je okončana i završena Ljetna škola islama: „Draga moja BiH – 2018.“ uz određene zahtjeve koji su jasno artikulisani:

Prvo: Roditelji su inicirali da se iduće godine slično putovanje organizuje i za njih, jer smatraju da je ovo znatno korisniji način provođenja godišnjih odmora u državi nego da samo sjede u svojim rodnim mjestima.

Drugo: Javila se inicijativa da Islamska zajednica slične aktivnosti organizuje i za drugu omladinu, prijatelje Bosne i Hercegovine i Bošnjaka iz Evrope i islamskih zemalja.

Treće: Zamolili su da se znatno aktivnije razglasi poziv za Ljetnu školu naredne godine, jer svi roditelji su istakli da je veliki broj njihovih prijatelja iskazao pozitivan stav prema ovom projektu i želju da svoju djecu pošalju i uključe u ovaj projekat naredne godine.

Važno je istaći da su svesrdnu podršku ovom projektu pružili svi direktori i osoblje medresa, dekani islamskih fakulteta, glavni imami i džematski imami, profesori vjeronauke, pa čak i ugostitelji koji su čuli za ovaj projekat i upoznali se sa našom omladinom koja živi van matične domovine Bosne i Hercegovine.

N.H.