A+ A A-

Održana redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

  • P1040928P1040928

Izbori u Udruženju ilmijje počinju u decembru

U amfiteratru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 26. aprila 2018. godine održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje IZ u BIH. Na sjednici su usvojeni Izvještaj o radu u 2017. godini, Finansijski izvještaj i Izvještaj Nadzornog odbora za 2017. te Plan i program rada za 2018. sa Finansijskim planom. Delegati su razmatrali socijalna i statusna pitanja imama, a naročito penzioniranih imama te s tim eu vezi podržali aktivnosti i stavove Glavnog odbora u vezi sa Nacrtom pravilnika o penzioniranim imamima. Skupština je usvojila i Odluku o raspisivanju izbora u Udruženju ilmijje kojom je predviđeno da Izborni proces počinje u decembru ove godine.

E-Ilmijja - model kontinuirane edukacije imama

U okviru izvještaja o radu u protekloj godini na sjednici Skupštine je predstavljen Projekt E-ILMIJJA. Naime, uredništvo Muallima je u toku 2017. godine, prema ranije utvrđenom planu, završilo projekt E-ILMIJJA. Ovaj online seminar predstavlja model kontinuirane edukacije imama, studenata fakulteta islamskih nauka, polaznika medresa i drugih zainteresiranih iz oblasti islamskih i društvenih studija, te segmenta organizacije rada u pozivu. Kako je istaknuto, E-ILMIJJA je inovativni sistem, s mogućnošću kontinuiranoga razvoja za doedukaciju imama /e-learning platforme/ koji je pripremljen u svrhu ponude zahtijevanih edukacijskih sadržaja sa slobodnim pristupom ciljnim grupama.

E-ILMIJJA http://eilmijja.ba/ trenutno je u fazi kontrolne korekture sadržaja, kako bi u maju ove godine mogla biti puštena u rad. Za potrebe ovog projekta angažirani su saradnici: dr. Enes Karić, dr. Fikret Karčić, dr. Dževad Hodžić, Meho Šljivo, dr. Nezir Halilović, Đermana Šeta, Mustafa Sušić, Elmina Mušinović, Muhamed Jusić, Adnan Rondić, Elvedin Subašić, Mehidin Bešlić i Šahsena Đulović. Snimljeno je 300 minuta video sadržaja i pripremljeno oko 150.000 karaktera tekstualnog materijala i 20 MB pdf sadržaja.

Projekt je izveden pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazavoća, Ambasade OSCE u BiH i uz podršku Općine Centar Sarajevo.