A+ A A-

U Sarajevu održan seminar o programu prevencije ovisnosti

U ponedjeljak  22. maja 2017.godine u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan je prvi tematski seminar za koordinatore i vjeroučitelje Muftijstva sarajevskog. Ovaj seminar dio je projekta „Program prevencije ovisnosti“ čija je realizacija planirana na području svih muftijstava uz financijsku podršku od  HO „IHH-a“ iz Istanbula te Udruženja „EKC-Istanbul“ sa sjedištem u Sarajevu.

Na pomenutom seminaru je tretirana tema „Program prevencije ovisnosti“ s fokusom na primarnu prevenciju.

U  prvom djelu seminara prisutnima su se uz riječi dobrodošlice obratili Hamed Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove, Abdulgafar Velić, savjetnik Muftije sarajevskog i prof. Merima Smajić, ispred Udruženja Istanbul.

U drugom djelu seminara  koordinatorima i vjeroučiteljima predstavljen je projekat i održana predavanja interdisciplinarnog tima. Izlaganja su imali sljedeći predavači: prof.dr Redžo Čaušević na temu  „Uloga i značaj psihologije u prevenciji ovisnosti“, dr. Nezir Halilović na temu „Doprinos islamske vjeronauke procesu prevencije u BH društvu“,  mr. Emina Bešlija na temu „Program prevencije ovisnosti za širu društvenu zajednicu“ a moderator seminara - Adna Kovačević.

Na kraju seminara učesnicima je ponuđeno popunjavanje anketnog upitnika o značaju provođenja aktivnosti iz oblasti primarne prevencije te podijeljen  promotivni materijal o štetnosti svih vrsta ovisnosti.

  • 11