A+ A A-

Dani islamske duhovne kulture u Gradačcu

U okviru manifestacije Dani islamske duhovne kulture u Gradačcu je na Dan džamija u utorak 7. maja 2013. godine organiziran okrugli sto o poznatoj gradačačkoj ulemanskoj porodici Mulaibrahimović-Muftić. Okrugli sto je održan u zgradi nekadašnje Murat-kapetanove medrese uz prisustvo gradačačkih imama. Izlagači su bili: mr. Nusret ef. Kujraković i Osman Lavić. Nusret ef. je govorio o historiji ove znamenite porodice, a Osman je napravio prikaz jednog rukopisa od hafiza Ahmed ef. Mulaibrahimovića-Svirca. Naslov tog rukopisa je  „Medžme'u leta' if“ i čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

di-kul-grad-05-2013-1

On je naglasio da sadržaj ovog rukopisa svjedoči o njegovom širokom obrazovanju, upućenosti u literaturu i intelektualnom poštenju, jer je za svaki citat naveo i izvor.

Iz reda ove porodice bili su muderrisi, imami, hatibi, vaizi, vakifi, jedan muftija i poznavaoci orijentalnih jezika. Najpoznatiji član ove porodice bio je hafiz Ahmed ef. Mulaibrahimović-Svirac.  Bio je muftija, muderris, imam i hatib, vaiz, pisac, mufessir i vakif. Među poznate članove ove porodice ubrajaju se: hafiz muderris Ahmed hilmi ef., hafiz muderris Muhamed ef., hafiz Hasib i doktor prava Hazim Muftić. Prvobitno prezime Mulaibrahimović promijenjeno je u Muftić zbog toga što je hafiz Ahmed ef. Mulaibrahimović bio gradačački muftija. Nemjerljiv je njihov doprinos u oblasti vjerskog obrazovanja i odgoja u Gradačcu i okolini.

Nusret ef. Kujraković