A+ A A-

Predsjednik Narodne skupštine Republike Turske posjetio Mešihat IZ u Hrvatskoj

Predsjednike Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek doputovao je jučer (19.03) u službenu posjetu Republici Hrvatskoj.

Gosp. Ciceka su u Međunarodnoj Zagrebačkoj zračnoj luci dočekali podpredsjednik hrvatskoga Sabora Željko Reiner, ambasador Turske u Hrvatskoj Burak Özügergin, ambasador Hrvatske u Turskoj Dražen Hrastić i ostali visoki dužnosnici.

tur-del-pos-mes-iz-hrv-03-2013-1

Gospodin Cicek sa svojom pratnjom i naprijed navedenim domaćinima se prvo uputio u Islamski centar Zagreb, gdje ga je dočekao muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović sa svojim suradnicima.  

Muftija Hasanović je uvažene goste dočekao na platou ispred islamskog centra zaželivši im dobrodošlicu a potom su se zaputili u svečanu knjižnicu gdje su se zadržali u ugodnom jednosatnom razgovoru. Gospodin Cicek je došao u posjetu R. Hrvatskoj na čelu delegacije turskih parlamentaraca u želji da se upoznaju sa iskustvima u radu Hrvatskog sabora.

Gospodin Čiček je svojim domaćinima izložio stavove Republike Turske prema muslimanskim manjinama u Europi pa i muslimanima u R. Hrvatskoj. Iznio je spremnost svoje zemlje da nam pomogne, posebno u prihvatu naših studenata na školovanje u R. Turskoj kao i spremnost turskih državnih i vjerskih institucija za suradnju. To je posebno važno u organiziranju muslimana u EU u koju R. Hrvatska uskoro uazi kao ravnopravna članica jer turska ima najbrojniju dijasporu u EU.

Muftija Hasanović je upoznao uvažene goste sa stanjem Islamske zajednice i muslimana u Republici Hrvatskoj, sa organizacijom, infrastrukturom, kadrovskim potencijalima i Metodima rada Islamske zajednice u Hrvatskoj. Posebno je istakao dobar organizacijski model i uspješno riješen položaj muslimana i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Naglasio je da Hrvatska ulazi u EU sa jednim organizacijskim modelom i odnosom između države i vjerskih zajednica koji može biti vrlo inspirativan za sve zemlje EU posebice kada su u pitanju manjinske zajednice.

Domaćini su, potom, uvažene goste poveli u razgledavanje Islamskog centra. Gosp. Čiček je pokazao poseban interes za fotografije i izložene eksponate Prve zagrebačke džamije. Muftija je gostima izložio koncepciju i model rada Islamskog centra naglasivši da je ovo, zasigurno, najaktivniji islamski centar u Europi. Domaćini su uvaženom gostu ispričali o vremenu i uvjetima gradnje ove prelijepe džamije kao i o značaju koji ona ime za muslimane u R. Hrvatskoj pa i šire a posebice što je značila u vrijeme njezina otvaranja.

Potom smo se uputili u obilazak Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Domaćin je ovoga puta bio ravnatelj Gimnazije prof. Mevludi Arslani. Prof. Arslani je goste upoznao s radom Gimnazije kao i njenim značajem za islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Gosti su pokazali zavidan interes i nisu skrivali zadovoljstvo da naša, relativno mala, zajednica ima tako lijepo organiziran edukativni sustav. Predsjednik turskog parlamenta će tijekom posjete Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom hrvatskoga Sabora Josipom Lekom.

tur-del-pos-mes-iz-hrv-03-2013-2

Ovo je ujedno i druga posjeta jednog visokog turskog zvaničnika Hrvatskoj u posljednjih deset dana. Prošle sedmice u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj boravio je ministar financija Turske Mehmet Shimshek.

(www.islamska-zajednica.hr)