A+ A A-

Muftija Zukorlić posjetio Bošnjake u Švedskoj i Luksemburgu

Hutba i tribina u Malmeu

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, u petak 15.03.2013. godine, boravio je u posjeti Bošnjacima u švedskom gradu Malmeu.

mu-zuk-luksm-03-2013-0

Tom prilikom Muftija je održao hutbu i predvodio džumu namaz u džamiji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, govoreći na temu „Uloga i značaj džamije u očuvanju, vaspitanju i obrazovanju djece“.

Istoga dana Muftija je održao tribinu na temu „Nacionalni saf – temelj opstanka Bošnjaka i očuvanja identiteta“. Tribinu je pratilo više od hiljadu prisutnih koji su nakon izlaganja Muftije imali priliku postavljati brojna pitanja.

Opće zapažanje je da Bošnjaci Švedske pozitivno reaguju na osnivanje bošnjačkih nacionalnih institucija, izražavajući spremnost da lično i svojim imetkom sudjeluju u radu ovih organizacija.

Druženje sa Bošnjacima u Luksemburgu

U povodu godišnjice osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga upriličena je manifestacija sa bogatim kulturnim sadržajem. Tom prilikom održana je tribina na temu „Bitno je biti Bošnjak“.

mu-zuk-luksm-03-2013-1

U svom izlaganju predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Ferid Muhić govorio je o nepostojanju razloga za dilemu oko historijskog nacionalno-etničkog imena Bošnjak, ukazujući da je otvaranje rasprave na ovu temu među intelektualcima i u sarajevskim medijima veoma opasna pojava koja prijeti da ugrozi nacionalni identitet i opstanak Bošnjaka.

U svom izlaganju glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić govorio je o nužnosti uspostave nacionalnog safa od Novog Pazara do Sarajeva, od Struge do Kladuše, od Anadolije do Skandinavije i od Novog Zelanda do Kanade.

Nacionalne institucije: Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Bošnjačka nacionalna fondacija, Bošnjačka kulturna zajednica i Svjetski bošnjački kongres zapravo predstavljaju nacionalne safove bošnjačkog naroda.

mu-zuk-luksm-03-2013-2

Nakon tribine Muftija je predvodio donatorsku akciju za izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra na Bihoru u Petnjici, gdje je prikupljeno 77.000 eura.

U okviru manifestacije u Luksemburgu održana je promocija Sandžačkog rječnika.

(www.islamska-zajednica.org)