A+ A A-

Početak gradnje džamije Polje-Matuzići u Doboj Jugu

U petak 22. februara 2013. godine u zvaničnoj posjeti Muftiluku zeničkom boravio je NJ.E. ambasador Države Kuvajt Mohammad F. Khalaf. Povod posjete NJ.E. ambasadora Khalafa bio je početak radova na gradnji džamije Polje-Matuzići, Općina Doboj-Jug.

kuv-amb-dob-02-2013-1

U posjetu Muftiluku zeničkom NJ.E. ambasador Khalaf došao je u pratnji direktora Vakufske direkcije hfz. mr. Senaida Zaimovića. Sadržajan protokol posjete počeo je susretom sa muftijom zeničkim mr. Ejub ef. Dautovićem i glavnim imamom mr. Bajro ef. Džafićem, nakon čega je upriličena posjeta načelnici Općine Doboj-Jug g-đi Jasminki Begić.

Džuma-namaz klanjana je u džamiji Matuzići, a hutbu je održao i džuma-namaz predvodio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Nakon džuma-namaza ozvaničen je početak izgradnje džamije Polje-Matuzići, Općina Doboj-Jug.

U zvaničnom programu povodom početka radova prisutnim džematlijama obratili su se: gosp. Džavid Aličić, predsjednik građevinskog odbora, mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam, hfz. mr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, NJ.E. ambasador Države Kuvajt Mohammad F. Khalaf i mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

U svom obraćanju NJ.E. ambasador, između ostaloga, istakao je: ''Drago mi je da sam danas u posjeti Muftiluku zeničkom, Medžlisu IZ Doboj i Općini Doboj Jug. Zahvaljujem se domaćinima na lijepom prijemu i čini mi posebno zadovoljstvo što možemo da pomažemo narodu Bosne i Hercegovine kroz različite projekte koje Država Kuvajt realizira na području Bosne i Hercegovine. Posebno mi je drago što sam danas prisustvovao zvaničnom početku radova na izgradnji džamije u Općini Doboj Jug''.

Muftija zenički izrazio je dobrodošlicu NJ.E. ambasadoru i direktoru Vakufske direkcije i njihovim saradnicima, prenio selame reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, a zatim je, između ostaloga, naglasio: ''Džamije su naše duše, naša sloboda. One simboliziraju naše jedinstvo, našu ljubav prema Allahu, dž. š., i Njegovom Poslaniku. One potvrđuju našu iskrenost prema Allahu, dž. š., koju iskazujemo u svakodnevnom odzivu na poziv mujezina. One su naš emanet, i zato smo dužni ih da čuvamo, baš kao što smo dužni čuvati i naše porodice, džemate, zajednicu i našu domovinu''.

Na kraju, muftija zenički zamolio je NJ.E. ambasadora da prenese naše selame i zahvalnost Emiru Kuvajta i bratskom kuvajtskom narodu, na svemu onome što su činili i što čine za narod Bosne i Hercegovine.

  • 0101