A+ A A-

U Sarajevu podijeljeni ramazanski prehrambeni paketi i bonovi za postače i osjetljive kategorije društva

  • 0101

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je ispred sarajevske Istiklal džamije postačima i osjetljivim kategorijama društva podjelio ramazanske prehrambene pakete i bonove.

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo bit će podijeljeno oko 300 paketa i bonova.

- U okviru redovnih ramazanskih aktivnosti, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, u saradnji sa MIZ Sarajevo, danas vrši podjelu ramazanskih paketa za postače i one koji su u stanju socijalne potrebe. Ovom prilikom ćemo dodijeliti i bonove za socijalno ugrožene porodice, te se nadamo će im to dobro doći - rekla je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu. 

Novčani bonovi dodjeljuju se iz sredstava Fonda Bejtul-mal, a većinu prehrambenih paketa Ured za društvenu brigu osigurao je putem Humanitarne organizacije "Human Appeal" iz Australije. Također, dio paketa su i donacija organizacije "Rahma" iz Engleske“.

Pomoć će se distribuirati na različite načine, od direktnog preuzimanja, do dostave na kućnu adresu, ondje gdje postoji potreba za tim. 

- Dio paketa je podijeljen ovdje kod Istiklal džamije na Otoci, dio će biti podijeljen u džematima u saradnji sa imamima, dok će ostatak biti dostavljen na adresu do onih koji nisu u mogućnosti doći i preuzeti paket - kazala je Brdar.

Koordinator za društvenu brigu MIZ Sarajevo Ferid-ef. Ganić je ovom prilikom predstavio aktivnosti koje se realizuju na polju podrške osjetljivim kategorijama društva, poručivši da je ramazan posebna prilika za suosjećanje i empatiju.

- Ramazan je mjesec intenzivnih ibadeta koje činimo, ali je i mjesec darivanja i udjeljivanja. Danas našim najosjetljivijim kategorijama društva dijelimo značajnu pomoć u prehrambenim paketima i novčanim bonovima. Te kategorije društva su često starije osobe, osobe sa zdravstvenim problemima i naši demobilisani borci - rekao je efendija Ganić.

Kako ističe, usmjerenost na ove kategorije društva znači i razumijevanje njihove životne priče, situacija kroz koje su prolazili tokom života, kao i nastojanje da im se, u skladu sa mogućnostima, bude na raspolaganju.

- Kada je u pitanju MIZ Sarajevo i njegova društvena odgovornost i empatija, možemo se pohvaliti da u kontinuitetu brinemo o ovim kategorijama stanovništva, na različite načine. To je posebno izraženo u ovom mjesecu, kroz aktivnost podjela paketa, iftara koje dostavljamo na kućnu adresu i druge vidove pomoći, kako bismo tim ljudima koliko-toliko unijeli radost u njihova srca, jer svako od njih ima zasebnu priču koja sigurno nije nimalo lahka. Čestiti su, trude se i bore, pa i mi nastojimo sačuvati njihovo dostojanstvo, ali i pomoći im u skladu sa mogućnostima Islamske zajednice i Fonda Bejtul-mal - pojašnjava efendija Ganić.

Korisnici pomoći su iskazali zahvalnost Rijasetu i Uredu za društvenu brigu zbog, kako naglašavaju, olakšavanja njihovih stanja i podrške njihovom trudu. 

- Zahvaljujući Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svih proteklih godina nekako lakše podnosimo sve ove tegobe, stanja i halove u kojima se nalazimo. Oni na neki način upotpunjuju blagodati ramazana i veoma sam zahvalan na tome - kaže Haris Gobeljić, jedan od korisnika pomoći Islamske zajednice.

Rijaset Islamske zajednice putem Ureda za društvenu brigu tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, provodi različite vidove aktivnosti podrške osjetljivim kategorijama društva, među kojima su i ovakve dodjele prehrambenih paketa i bonova.

(MINA)