A+ A A-

Završena manifestacije "Dani Sejfulaha ef. Prohe" u Konjicu

Koncertom ilahija i kasida hora "Sejfullah" i promocijom njihova albuma "Live in Bruxelles" u četvrtak, 09.aprila 2015.g. u Konjicu je započela završna večer manifestacije "Dani Sejfulaha ef. Prohe.  U toku ovog programa velikom broju okupljenih  Konjičana obratili su se i gradonačelnik Konjica g. Emir Bubalo te Nezim Halilović Muderris a posebno iznenađenje za sve priredila je i zastupnica u Parlamentu EU Tanja Fajon koja  je sve okupljene pozdravila putem video linka čestitavši horu "Sejfullah" na izdavanju albuma  i predanom radu na međukulturalnoj saradnji BiH i EU. Tanja Fajon je bila domaćin hora "Sejfullah" prilikom njihovog nastupa u Bruxelles-u 2010.godine kada je i nastao materijal za album koji je sinoć promoviran.

U nastavku programa dodijeljena je i nagrada "Sejfulah ef. Proho" za 2015.godinu za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji na području općine Konjic.

Nagrada je dodijeljena Esadu Bajiću. U obrazloženju dodjele nagrade predsjednik Udruženja "Sejfullah" Konjic, Ćukle Muamer,  kazao je:

"Komisija za dodjelu nagrade “Sejfulah ef. Proho”  koju je ustanovilo Kulturno-umjetničko udruženje “Sejfullah” Konjic na prošlogodišnjoj, prvoj dodjeli ove nagrade u okviru manifestacije DANI SEJFULAHA EF. PROHE vodila se  mišljenjem da prva nagrada pripadne osobi najzaslužnijoj za samu ideju organizovanja manifestacije “Dani Sejfulaha ef. Prohe”, osobi koja je svojim radom i zalaganjem iznjedrila i održala ovu manifestaciju evo već 8 godinu za redom, dajući joj legitimitet i epitet tradicionalne. Osobi koja je  kamen-temeljac i većine drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i programa u našem gradu, gospodinu Benjaminu Mušinoviću....U promišljanju kome dodjeliti ovogodišnju nagradu razmatrali smo nekoliko kandidata čiji rad i ostvarenja zaslužuju istu. Nismo raspravljali da li je zaslužuju, bilo je pitanje koga odabrati za ovu godinu. Na kraju smo se odlučili da u duhu ove manifestacije i ovog sjećanja prednost damo kandidatu koji je tu u Konjicu u nadi da će ova nagrada biti faktor više da uz jednako plodan i uspješan rad i dalje ostane s nama. Rođen je u Ribarima, opština Konjic 1974.g. Nakon završene osnovne škole u Glavatičevu upisao je Gazihusrevbegovu medresu gdje je u drugom razredu izabran za urednika časopisa ZEMZEM kojeg uspješno uređuje  sve do agresije na BiH kada se, još maloljetan, priključuje Teritorijalnoj odbrani i Armiji BiH ostajući  kao borac 4. Muslimanske slavne brigade,  u njenim redovima do kraja rata. Po završetku rata zapošljava se u Medžlisu IZ Konjic gdje i danas radi.

U ovih 20 poratnih godina objavio je 5 zbirki pjesama,5 zbirki priča, roman "Sjena jednog Taiba",  11 knjiga iz oblasti islamistike i 2 knjige koje tretiraju prošlost Konjica. Ponovljena izdanja mnogih njegovih knjiga pokazatelj su da je rado čitan i van Konjica.

Tekstove i priloge objavljivao je i objavljuje u većem broju časopisa, član je nekoliko redakcija istih, a pored navedenog poznate su i njegove ilahije i kaside: "Kome sedždu činiš brate", "Sabahski ezani",  te "Jahač hrabrosti" i "Krug" koje izvodi i naš hor Sejfullah.

Osnivač je i predsjednik fondacije LIJEPA RIJEČ koja, između ostalog, pruža značajnu pomoć afirmisanim i neafirmisanim konjičkim autorima u njihovom radu.

Zbog svega navedenog i onog što još očekujemo, s Božijom pomoći, smatramo da ovogodišnju nagradu Sejfullah ef. Proho dodjeljujemo  u prave ruke."

Program je završen posjetom izložbe "Restrospektiva" koja je kroz najavne plakate prikazala rad i djelovanje hora "Sejfullah" od njegova formiranja ratne 1993. godine pa do današnjeg dana.

(www.medzlis-konjic.com)

  • sf2015-0sf2015-0