A+ A A-

Posjete i sastanci u Vakufskoj direkciji

 

Direktor Vakufske direkcije primio u posjetu arhitektu Ferhada Mulabegovića

Sarajevo, 14. oktobar 2014. godine - Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović danas je u prostorijama Vakufske direkcije primio istaknutog arhitektu Ferhad Mulabegovića, projektanta projekta rekonstrukcije Isa-begovog hamama. Tom prilikom razgovarali su o završnim radovima na rekonstrukciji Isa-begovog hamama. Obzirom da je Ferhad Mulabegović uključen od samog začetka ideje rekonstrukcije Isa-begovog hamama, njegov doprinos u osmišljavanju i izradi koncepcije, a kasnije i izradi glavnog projekta rekonstrukcije Isa-begovog hamama je izuzetno veliki i dr. Zajimović je iskoristi priliku da mu se zahvali ne samo za ovaj objekat već i za ostale objekte širom Bosne i Hercegovine koji su projektovani njegovom rukom i idejom.

14-10-2014-03-vd-sas-1

U toku sastanka riječ je bilo o fasadi na samom objektu i izgledu fasade koja će zasigurno krasiti još jedan u nizu monumentalnih objekata u Sarajevu.

Osim navedenog razgovora je bilo i o dinamici i kvalitetu radova te procjeni perioda okončanja završetka svih radova.

Predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u posjeti Vakufskoj direkciji

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović danas je u prostorijama Vakufske direkcije održao sastanak sa Mujom Hadžiomerovićem, predsjednikom kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Nerminom Mulalićem, advokatom i Almom Čolo, pravnicom. Sastanku je ispred Vakufske direkcije prisustvovao i Huso Salihović, pravnik u Vakufskoj direkciji.

14-10-2014-03-vd-sas-2

Tema sastanka bila je razmjena iskustava koja se odnose na implementaciju Zakona o premjeru i katastru u RS, odnosno razmjena iskustava i poduzimanje aktivnosti u projektu javnog izlaganja nekretnina.

Podaci koji su tom prilikom izneseni su prilično uznemirujući zbog činjenice da Bošnjaci u postupcima izlaganja svojih nekretnina u velikom broju slučajeva ostaju bez svoje imovine. Ovo se posebno odnosi na imovinu koja je u proteklom periodu na razne načine uzurpirana od strane trećih lica. Postoje velike primjedbe na način izlaganja kao i na procesne propuste koji se namjerno praktikuju od strane komisija koje vode izlaganje. Članovi komisije su iz srpskog naroda iako je zakonom predviđen mješovit sastav komisije, tj. u područjima gdje žive Bošnjaci jedan član komisije treba da bude iz bošnjačkog naroda, a u područjima gdje žive hrvati jedan član treba da bude iz redova hrvatskog naroda. Postavlja se pitanje kako će obični Bošnjak moći zaštititi svoju imovinu ako advokati i pravnici imaju velikih poteškoća prilikom izlaganja i ako su uskraćena prava koja su predviđena pozitivnim zakonskim propisima.

Evidentno je da većina ljudi nema dovoljno informacija o suštini i meritumu Zakona o premjeru i katastru kao i njegovim katastrofalnim posljedicama. Zajedničko mišljenje svih prisutnih jeste da se političko rukovodstvo Bošnjaka treba više uključiti u implementaciju ovog zakona i biti na usluzi svim Bošnjacima. Imovina je jedini preostali materijalni dokaz da su Bošnjaci nekada živjeli na ovim prostorima Bosne i Hercegovine. Žalosno je da u protekloj predizbornoj kampanji ni jedna politička opcija nije spomenula pogubnost i loše posljedice zakona koji su u zadnje četiri godine donešeni u RS, a koji se tiču imovinsko pravnih odnosa.

Zaključak je da se u implementaciju zakona moraju uključiti sve strukture Bošnjaka; i politička i vjerska i kulturna, ali i svi Bošnjaci koji posjeduju imovinu a koji su sada rasuti širom svijeta. Da bi sačuvali imovinu Bošnjaka u RS-u moramo svi sinhronizovano djelovati, svaki Bošnjak mora se pobrinuti za svoju imovinu. Ne smijemo dopustiti da se uzurpacija legalizira i da Bošnjaci ostanu bez svoje zemlje. Ni jedan Bošnjak nema pravo odustati od imovine koji je naslijedio od svojih predaka koji su tu istu imovinu uz tešku muku stjecali i ljubomorno čuvali sve godine.

Evidentna je činjenica da jedino Islamska zajednica i određeni predstavnici Bošnjaka nastoje informirati javnost o pojavi zakona kao i o posljedicama njegove implementacije. Međutim Islamska zajednica ne posjeduje logistiku koja bi mogla servisirati svim građanima Bošnjacima, ne može se odazvati svakom zahtjevu za pomoć. Zato je pitanje očuvanja imovine Bošnjaka u RS-u pitanje svih nas.

Radna posjeta predstavnika MIZ Srebrenica Vakufskoj direkciji

Predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica, Damir Peštalić, glavni imam i Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica, danas su posjetili Vakufsku direkciju i tom prilikom se sastali sa direktorom Vakufske direkcije dr. Senaidom Zajimovićem.

Sastanku je prisustvovao i pravnik Vakufske direkcije Huso Salihović.

14-10-2014-03-vd-sas-3

Tema sastanka bila je stanje vakufa na području Srebrenice, perspektiva vakufa te normativni akti koji regulišu pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom.

Predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica iznijeli su nekoliko problema koji se odnose na uzurpaciju vakufske imovine (slučaj Sase), kao i na pitanje korištenja vakufske imovine. Razgovarano je i o izgradnji vakufskog objekta Kulturni centar kojeg finansira Mešihat IZ u Srbiji.

U toku sastanka dogovoreni su konkretni koraci koje će Vakufska direkcija zajedno sa Medžlisom IZ Srebrenica poduzeti na identifikaciji vakufske imovine na licu mjesta, rješavanju pitanja uzurpacije od strane trećih lica te zajedničkom djelovanju na implementaciji projekata koje Medžlis planira raditi a koji doprinose jačanju vakufa na području Medžlisa IZ Srebrenice.

Na kraju je također dogovoreno da će predstavnici Vakufske direkcije krajem mjeseca posjetiti Medžlis IZ Srebrenica i tom prilikom započeti sa aktivnostima koje su dogovorene na sastanku.