A+ A A-

Muftija Dedović na mevludu u Lukomiru

 

Tokom proteklog ramazana u džematu Lukomir počeli su radovi na izgradnji nove munare uz džamiju u ovom džematu te aktivnosti na zamjeni dotrajalog krova džamije novim limenim pokrovom. Vrijedni radnici uspjeli su ovaj hajirli posao privesti kraju još u toku mubarek mjeseca ramazana te su kandilji na novoj munari upaljeni 24.07.2014.godine.

21-08-2014-02-mu-mo-luk-i

Svečani mevludski program upriličen povodom završetka ovih radova održan je 17.08.2014.g. (nedjelja).

U okviru mevludskog programa okupljenim vjernicima su se obratili Halil ef. Čomor, imam u Lukomiru, predsjednik džematskog odbora Lukomir Emin Masleša, Redžo ef. Muhibić, v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic, te, posebno drag gost, uvaženi muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Emin Masleša se u svom kratkom obraćanju prisjetio historijata džemata i džamije u Lukomiru čija je gradnja počela daleke 1969.godine. Prvi imam je bio Derviš ef. Čomor- Pivodić, zatim Salem ef. Vatrić, zatim Abdullah ef. Bandić kojeg je naslijedio Halil ef. Čomor.

Nakon predsjednika džematskog odbora okupljenim vjernicima se obratio i v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić rekavši kako mu je velika radost da se nalazi s vjernicima u džamiji čije džematlije vode brigu o Božijoj kući što su između ostalog dokazali i ovim radovima na izgradnji munare i obnovi njenog krova, istaknuvši kako će Medžlis IZ Konjic i ubuduće shodno svojim mogućnostima podržati sve hajirli akcije ovih džematlija.

Vjernicima se obratio i muftija mostarski Salem ef. Dedović koji je poselamivši sve prisutne i čestitajući džematlijama na hajirli poslu kazao:

"Zahvalan sam dragom Bogu da sam danas u prilici da budem Lukomiru. Smatram svojom posebno obavezom da obiđem ove krajne tačke mostarskog muftijstva, a ovaj džemat zbog svoje kulturne i vjerske tradicije posebno to zaslužuje. Drago mi je da ovaj džemat čuva tradiciju mevluda. Drago mi je da vidim ovoliki broj vjernika danas na ovom mevludu. To mi potvrđuje da čuvamo časnu tradiciju naših prethodnika koji su živjeli islam na ovim prostorima, živjeli naše nacionalne, kulturne, vjerske i tradicijske vriejdnosti u ovom kraju. Oni zaslužuju naše poštovanje i trebamo ih se sjećati. Drago mi je da smo se danas sjetili naših čestitih imama koji su nosili ahmediju u ovom kraju. Uz njih se trebamo sjetiti svih čestitih domaćina ovog kraja. Drago mi je da vam danas kao muftija mostarski mogu čestitati da ste svojim djelom posvjedočili da ste na tragu svojih čestitih prethodnika...

...Ovo mjesto ima kulturnu, vjersku i nacionalnu vrijednost. Ovo naselje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Drago mi je da ste ovoj džamiji darovali ovaj lijepi ukras, lijepu munaru...Ako smo čestiti naslijednici ovih naših čestitih prethodnika, a jesmo, onda moramo da čuvamo ovaj džemat ovdje, da ga podržimo na svaki način, shodno mogućnosti. To je veoma važno. Zavičaj je dio nas samih i ne može se izbrisat iz našeg postojanja. Dužni smo to zadržati i sačuvati i uložiti u to napora i žrtve da to ostane tako. Današnje novo ruho ovo džamije pokazuje da smo mi na tom putu i iskazujem zahvalnost Halil ef. i građevinskom odboru moleći Allaha da sve koji su učestvovali u ovom dobrom djelu nagradi, tu svakako mislim i na naše vakife koji su darovali svoj imetak da se ovi radovi realizuju.

Hvala i gradonačelniku Trnova koji je malo uljepšo put kojim smo došli do Lukomira i poručujem svim načelnicima i onim iz Sarajeva i onim iz drugih bliskih mjesta da prestanu gledati na granice kantona i općina jer one nisu granice među našim narodom pa da iduće godine, ako Bog da, lijepim putem dođemo u Lukomir... Naše se bošnjaštvo treba na djelu pokazati, naša ljubav prema domovini, nacionalna svijest - ako je ovo spomenik BiH a jeste onda je ovo simbol BiH i treba da svi na odgovornim mjestima da to shvate i podrže ovo mjesto..."

Muftija je nakon svog obraćanja dodijelio i zahvalnice vakifima džamije u Lukomiru, koji su svojim sredstvima podržali i omogućili aktivnosti na izgradnji nove munare uz džamiju u Lukomiru.

Zahvalnice su uručene porodici Mujanić koja je donirala 15.000 KM za ove aktivnosti te Čomor (Izeta) Zejnilu koji je također donirao značajna sredstva za ove aktivnosti. Istima će Vakufska direkcija uručiti i vakufname.

(www.medzlis-konjic.com)