A+ A A-

Olovo: Proučena šehidska dova u Solunu

 

Pred više od tri hiljade okupljenih u haremu solunske džamije gdje se nalazi šehidsko mezarje, danas 20. augusta 2014. godine, imami olovskog medžlisa proučili su mevlud i hatma dovu pred duše šehida.

21-08-2014-sol-ol-mu-sa-1

Skupu se obratio glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, koji je prisutnima iskazao srdačnu dobrodošlicu, sa željom da se ugodno osjećaju te između ostalog rekao: „Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše... Danas na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju na kojim iskazujemo vjeru u Jednog Boga kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra”.

Skupu se zatim obratio sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković, koji je govorio o doprinosu i značaju šehida u odbrani svoje vjere i domovine. Istakao je potrebu strpljenja na iskušenjima i izazovima kojima nas kuša Uzvišeni Allah.

21-08-2014-sol-ol-mu-sa-2

Na području Medžlisa Islamske zajednice Olovo ima 21. tradicionalnih dovišta. Od Kurban kamena, na kojem je kako legenda kaže sultan Mehmed II Fatih zaklao na Kurban bajram svoj kurban, pa preko šehidskih mezarova iz osmanskog perioda (Jasik, Careva Ćuprija, Martinovići, Memagića Stijena) pa do zadnje dove na području MIZ Olovo, Šehidske dove u Solunu koja je novijeg datuma, a ovo mezarje nastalo je u toku zadnje agresije na BiH gdje je ukopano preko 140. šehida olovskog ratišta. Cijeneći značaj i doprinos šehida olovskog ratišta, Medžlis IZ Olovo odredio je 20. august šehidsku dovu, kao centralno i završno dovište na svom području.

Jučer je svečanom sjednicom Općinskog vijeća i svečanom akademijom obilježen i Dan općine.

E. Pepić