A+ A A-

Sjećanje na genocid nad Bošnjacima u Žepi

07-ob-gen-zepa-07-2014-1Medžlis IZ Žepa će u petak dvadeset devete noći ramazana, 25. jula 2014. godine organizirati zajednički iftar za sve Žepljake i prijatelje Žepe na kojem će biti upriličena i prezentacija idejnog rješenja memorijalnog centra za žrtve genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Žepi. Na taj način ćemo obilježiti devetnaestu godišnjicu genocida kojeg je u ovoj, tada "zaštićenoj zoni UN-a, počinila vojska RS-a u akciji kojom je rukovodio, nažalost još uvijek neosuđeni ratni zločinac, Ratko Mladić. Da događaji iz jula 1995. godine koji su se desili u Žepi imaju sve karakteristike genocida potvrdilo je i Pretresno vijeće Haškog tribunala u presudi koju je donijelo u slučaju Zdravko Tolimir, a u kojoj je ovog ratnog zločinca osudilo na doživotnu kaznu zatvora za zločin genocida u Žepi.

Na ovom iftaru očekujemo i prisustvo najviših predstavnika Rijaseta IZ u BIH kao i predstavnika institucija BIH i Federacije BIH.

Glavni imam u Medžlisu IZ Žepa Edin ef. Šljivar:

"Duboko svjesni svih događaja koji su se u Žepi desili u julu 1995. godine, kada je tzv vojska RS-a organizirala i sprovela nasilnu deportaciju Žepljaka, a onda uhapsila komandanta odbrane Žepe Šehida Avdu Palica, predsjednika ratne opštine Žepa Šehida Mehmed ef Hajrića, i komandanta civilne zaštite opštine Žepa Šehida Amira Imamovića, a nedugo potom ih i ubila, kao i odgovornosti koju mi Žepljaci danas imamo, kako prema svim žrtvama genocida u Žepi, prema nama samima, tako i prema generacijama Žepljaka i svih Bošnjaka koje još nisu ni rođeni, mi u Medžlisu IZ Žepa smo donijeli odluku da uđemo u projekat izgradnje memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi, memorijalnog centra Avdo Palic. Također, svjesni smo i davno obistinjenje činjenice da narod koji zaboravlja i ne osvježava svoje sjećanje na svoju prošlost siječe granu na kojoj sjedi. Zato je jako važno da se ovaj projekat realizira, jer će memorijalni centar, nama a i cijelom svijetu, biti podsjetnik na događaje iz jula 1995. godine koji su se desili u Žepi, a i neka vrsta garancije da se ovakvi događaji više nikada i nikome neće ponoviti. Također će memorijalni centar podsjećati sve generacije Žepljaka i svih Bošnjaka na žrtvu koju su uložili ovi heroji našeg naroda za svoj narod i svoju državu".