A+ A A-

Uručena Murasela vojnom muftiji Hadis ef. Pašaliću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović sa ostalim muftijama i saradnicima prisustvovao je u utorak, 24.06.2014. godine, svečanoj ceremoniji inauguracije i tradicionalnom činu dodjele Murasele novoizabranom vojnom muftiji u MO i OS BiH Hadis ef. Pašaliću.

Inaugurioaciji su rpisustvovali i  ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, sa zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marjancem te ostalim saradnicima iz MO BiH, kao i generalima iz Zajedničkog štaba OS BiH, Antom Jelečem, Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem kao i veliki broj zvanica, predstavnika međunarodne zajednice u BiH, NATO štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, te brojne druge zvanice i prijatelji.

Na svečanoj ceremoniji dodjele Murasele govorili su reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, vojni biskup dr. don Tomo Vukšić, dosadašnji vojni muftija Ismail ef. Smajlović te novoimenovani vojni muftija Hadis ef. Pašalić.

Ministar Osmić je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom, za sistem odbrane, iznimno značajnom činu i istakao važnost funkcioniranja vjerske službe u MO i OS BiH u cjelini, a posebno Vojnog muftijstva koje već 15 godina egzistira u sistemu odbrane.

Ministar se ovom prilikom zahvalio dosadašnjem vojnom muftiji Ismail ef. Smajloviću na nesebičnom angažmanu i rezultatima koji su postignuti u proteklom periodu, a tiču se upotpunjenja vjerskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. „Novoimenovani vojni muftija Hadis ef. Pašalić ima težak i odgovoran zadatak u vođenju Vojnog muftijstva, imajući u vidu rezultate koje je postigao njegov prethodnik. MO BiH će mu pružiti potrebnu pomoć, imajući u vidu da uredi vjerskih službi funkcionišu u uslovima koje karakterizira specifičnost vojne službe u MO i OS BiH”, izjavio je ministar Osmić u obraćanju prisutnima.

On je u svom govoru istakao da su MO i OS BiH i u ovom segmentu, kao i u mnogim drugim, dostigli zahtijevane NATO standarde i da su naše Oružane snage i na ovom polju svojevrstan kuriozitet, jer je Vjerska služba u MO i OS BiH jedinstvena u svijetu po svojoj strukturi i načinu funkcioniranja.

Vojni biskup don Tomo Vukšić je govorio o ulozi i značaju Vjerske službe u MO i OS BiH i naglasio izuzetnu saradnju tri ureda, a sve u svrhu boljeg i funkcionalnijeg organiziranja brige o duhovnim potrebama pripadnika MO i OS BiH.

Vojni biskup je biranim i riječima hvale govorio o svom iskustvu u radu sa dosadašnjim vojnim muftijom Ismailom Smajlovićem i poželio da se ta saradnja nastavi u budućnosti i sa novoimenovanim muftijom Pašalićem.

Nakon svečanog uručenja Murasele i tradicionalnog čina stavljanja ahmedije i ogrtanja džubetom (obredno odijelo) prisutnima se obratio vojni muftija, Hadis ef. Pašalić, koji je zahvalio reisu-l-ulemi IZ u BiH na ukazanom povjerenju i predatom emanetu, uz prisegu da će povjerenu dužnost obavljati savjesno i u skladu sa tradicionalnim izvorima islama.

On je u svom obraćanju kazao da će on, kao vojni muftija, i vojni imami u strukturi vojnog muftijstva biti na usluzi pripadnicima OS BiH i pomoći da Oružane snage BiH uspješno izvršavaju svoju misiju i da čim prije postanu dio euroatlantske porodice.

  • 0101

(www.mod.gov.ba)