A+ A A-

Održana sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog

 

U ponedjeljak, 23. juna 2014. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, održana je 124. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog, kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici su razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska nastava u 2013/14. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska vjeronauka u školskoj 2013/14. godini, pripreme za ramazan 1435. h.g., analiza stanja na ugroženim područjima Muftiluka zeničkog nakon poplava, pripreme za otvorenja džamija u 2014. godini, pripreme za vjersko-kulturnu manifestaciju ''Lastavica 2014.'', kao i druga aktualna pitanja.

Središnja tema ove sjednice Savjeta Muftiluka zeničkog bila je plan aktivnosti za ramazan 1435. h.g. U tom smislu donešeni su zaključci koji tretiraju pitanja organiziranja ramazanskih aktivnosti. Glavnim imamima i imamima preporučeno je da u ramazanskim vazovima, između ostalih, tretiraju i sljedeće teme: izgradnja unutarnjeg povjerenja među muslimanima, uloga porodice, značaj islamske solidarnosti, odgoj i moral.

Također, na sjednici je konstatovano da možemo biti ponosni na iskazanu solidarnost, humanost i visok stupanj odgovornosti naših džematlija i dobrih ljudi, kao i uposlenika medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog prilikom pružanja pomoći ugroženom stanovništvu usljed nedavnih poplava i klizišta.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog, od kojih izdvajamo pitanja apliciranja projekata kod donatora i izbora u Islamskoj zajednici.

Nakon sjednice Savjeta Muftiluka, muftija zenički, u pratnju glavnih imama medžlisa IZ Teslić i Zenica Džafer ef. Gračića i mr. Jakub ef. Salkice i dekana IPF u Zenici prof. dr. Zuhdije Adilovića, posjetio je Sadikoviće, teslićko naselje u kojem je u subotu 21. juna 2014. godine otvoren novoizgrađeni mesdžid, koji je izgrađen sredstvima koja je donirao Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  • 00