A+ A A-

Održana skupština Medžlisa Islamske zajednice Jajce

U srijedu, 12. februara 2014. godine, u 17 i 30 h održana je četvrta redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Izvršnog odbora medžlisa islamske zajednice Jajce hadži Nijaz Duranović. Ašere je proučio Nesib ef. Emušić, a Sjednicu otvorio šejh Ramiz ef. Bećirović, bivši glavni imam i počasni član Izvršnog odbora MIZ-e Jajce. U uvodnom obraćanju predsjednik je poselamio skup i poželio svima dobrodošlicu, a glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof., zahvalio se svim pripadnicima IZ-e u BIH, svim članovima MIZ-e Jajce, svim mutevellijama, svim blagajnicima, članovima džematskih odbora, svim imamima, članovima Izvršnog odbora i članovima Skupštine MIZ-e Jajce za nesebičan rad i trud koji ulažu za zajednicu.

Nakon uvodnog obraćanja uslijedili su izvještaji predsjednika Izvršnog odbora MIZ-e Jajce, glavnog imama MIZ-e Jajce i finansijski izvještaj, koji su jednoglasno usvojeni kao i planovi rada za 2014. godinu. Posebno treba istaknuti da je akcenat u planu rada Izvršnog odbora stavljen na izgradnju, dogradnju i modernizaciju mekteba na području MIZ-e Jajce kao i izgradnju mesdžida u mjestima Bravnice, Šerići, Klike i Volijak gdje je već kupljeno zemljište i devastirana kuća koju treba preurediti u mesdžid.

Sa ponosom možemo reći da je MIZ-e Jajce u protekloj godini sakupio 84.798,00 KM zekata i sadekatu-l-fitra, 70 uplaćenih kurbana za Elči Ibrahim-pašinu medresu, sergije u iznosu od 61.158, 00 KM za izgradnju, bolesne i siromašne. Što se tiče vjerskih obreda i manifestacija održano je 13 šehidskih mevluda, 8 predavanja u džamiji, 9 tribina, promocija i predavanja izvan džamija. Posebne aktivnosti su vođene u toku mjeseca ramazana kako u duhovnom pogledu tako i blagoj pripremi stanovništva za Popis. Što se tiče aktivnosti oko Popisa održane su tematske hutbe, podijeljene afiše i promotivni materijal, održane tribine i predavanja o ovoj temi, itd. To su samo neke od brojnih aktivnosti koje je kolektiv MIZ-e Jajce sprovodio u protekloj 2013. godini.

Na samom kraju sjednice pristupilo se dodjeli zahvalnica i priznanja osobama koje su dale svoj nesebičan doprinos u radu Medžlisa IZ-e Jajce.

Zahvalnice su dodijeljene:

  1. Vakifu Ibrahim-begove džamije
  2. Načelniku Općine Jajce g-dinu Hozan Edinu koji se obratio skupu te istakao da će pomagati rad MIZ-e Jajce koliko god bude mogao u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima.
  3. Mrako Edinu, džemat Divičani – najuspješnijem mutevelliji
  4. Emušić Nijazu, džemat Kruščica - najodgovornijem blagajniku
  5. Porodici Hodžić - za nesebične donacije u većini džemata na području MIZ-e Jajce
  6. Kurić hadži Ismetu-za dugogodišnji rad i zalaganje u MIZ-e Jajce, također je bio predsjednik Izvršnog odbora MIZ-e Jajce
  7. Duranović hadži Nijazu - presjedniku Izvršnog odbora MIZ-e Jajce za sav angažman na čelu Izvršnog odbora kao i izgradnji džamije Esme Sultanije
  8. Bećirović šejh Ramizu ef. - za sve uspjehe koje je postigao kao glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce.
  9. Duranović ef. Eminu, džemat Lendići - za predanost u izvršavanju zadataka
  10. Predsjedniku MDD „Merhamet“ Jajce, g-dinu Halaba Latifu - za nesebičnu saradnju
  11. Predsjedniku BZK „Preporod“ Jajce, g-dinu Kunić Almiru - za nesebičnu saradnju i sudjelovanje u zajedničkim projektima bitnim za Bošnjake
  12. Predsjednici Aktiva vjeroučitelja MIZ-e Jajce, muallimi Mejremi Agić

Na samom kraju riječ su uzeli predsjednici Merhameta i Preporoda koji su se zahvalili rukovodstvu Medžlisa na saradnji i zajedničkom radu.

Sjednica je završena u 20 i 15 h, a dovu je proučio šejh Ramiz ef. Bećirović.   

Emin ef. Duranović

  • 0101