A+ A A-

U Mostaru održana Javna rasprava na Nacrt amandmana na Ustav IZ

Mostar, 12. februar 2014. godine - Javna rasprava o nacrtu amandmana na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je danas i u Mostaru.

jav-ras-ust-iz-most-02-2014-1

Prijedlog nacrta glavnim imamima, predsjednicima medžlisa, članovima Sabora i direktorima ustanova s područja Mostarskog muftijstva predstavili su dr. Amir Karić, rukovodilac Vjersko prosvjetne službe Rijaseta, i Hamo Masleša, član Ustavne komisije Sabora IZ u BiH. Sastanak je vodio mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Dr. Karić je na samom početku rasprave sve učesnike zamolio da iznesu sve važne i konstruktivne primjedbe koje u svojoj osnovi mogu biti ustavna materija.

jav-ras-ust-iz-most-02-2014-2

U dvosatnoj raspravi učesnici sastanka su se potpuno meritorno i u skladu sa ličnim ubjeđenjima referirali na određene prijedloge ponuđenih amandmana. Dr. Karić je u nekoliko slučajeva pojasnio distinkcije između šerijatskih i opće pravnih normi. Svi izneseni prijedlozi i primjedbe će biti dostavljeni Ustavnoj komisiji na dalju analizu. Iz svih diskusija mogao bi se izvući zaključak nužnosti očuvanja jedinstvene Islamske zajednice te stvaranja ambijenta za njen propulzivniji i brži razvoj.