A+ A A-

Održana tribina za žene u džamiji u Podlugovima

Promovisan časopis „Bosanska Sumejja“

Već tradicionalna 86. po redu  tribina za žene u džamiji Podlugovima održana je i ovog 11. dana u mjesecu. Proučen je Ja sin i tevhid, a brojni prisutni vjernici prisjetili su se simbola stradanja Bosne- Srebrenice, što je i razlog da se tribina održava 11. u mjesecu.

 Kako je istakao Asmir ef. Salihović, ova džamija njeguje bogatstvo različitih tradicija i adeta koje u Podlugove donesoše ljudi iz više od dvadeset bh. gradova. Ovi skupovi svakog 11. u mjesecu način su i da džematlije budu zajedno, dijele bol i proživljeno slično iskustvo, da se podsjećaju i da ne zaborave.

U okviru današnjeg programa gošća je bila Asima Tulumović, predsjednica Redakcionog odbora magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“. Ona je ovom prilikom promovisala časopis koji pod ovim imenom izlazi već 13 godina u Tuzli. Kazala je da je „Bosanska Sumejja“ ženski hajr i da opstaje upravo zahvaljujući brojnim bosanskim Sumejjama ( što je simbol hrabrosti i ženske žrtve u islamu).  U svakom broju na prvoj strani časopisa je majka Srebrenice, a zadnja je strana posvećena nekoj od brojnih žena šehida u Bosni i islamu. I na ovoj tribini u džamiji Ljepotici bilo je prisutno oko 150 žena.

- Drago nam je da mi budemo sebeb da neko čita. Jer , nažalost, naše neznanje je naša najveća nesreća. Naša odgovornost i obaveza je da odgojimo dijete u islamu. Naše dijete ne odgajamo samo mi, nego i selo, sredina. Doprinos da ta sredina bude bolja je naš doprinos da se i naše dijete bolje snalazi. Osnovno u islamu je da se čini dobro, a odvraća od zla. Često je naše dobro samo sergija, ne hizmetimo islamu ili hizmetimo malo. Ali, odvraćati od zla- tu uglavnom sebe isključujemo da ne remetimo svoj rahatluk, a to će nas stići. Jer nas stiže ono što ne činimo. Mnogo je zla, nepoštenja i nemorala među nama, a osnovno je da opstajemo i da budemo moralni ljudi. Naučite, drage sestre, učiti Kur`an i neka vam pod glavom bude životopis Poslanika, koji je savršeni uzor, kazala je, između ostalog, gospođa Tulumović.  Ona je skrenula pažnju da je časopis nadogradnja i dodatna pomoć u dobroj organizaciji muslimanske porodice na principima islama, kao načina života. Osim islamskih tema, u časopisu su zastupljene i teme iz oblasti zdravlja, odgoja, kulturne baštine, mode, kulinarstva i dr- list pretenduje da bude mali korisni univerzalni porodični servis. 

U toku godine izdaju se četiri broja časopisa, a godišnja pretplata iznosi 12 KM. Za vrijeme današnjeg druženja u Podlugovima časopis je dobio 27 pretplatnica.

I ova gošća Ilijaša, kao i svi gosti, koji se zateknu u Podlugovima,  oduševljeno pričaju o džamiji u Podlugovima - njenoj ljepoti, skladnosti, produhovljenosti projektanta, njenoj bosanskoj duši- osjećaju svebosanstva kada u nju dođu.

Nermina Durić-Kahvedžić

  • 0101