A+ A A-

U Njemačkoj održana Javna rasprava na Nacrt amandmana na Ustav IZ-e

Wiesbaden, 10.02.2014. god. - U Frankfurtu je jučer u organizaciji Mešihata IZBNJ – shodno odluci Ustavne komisije Sabora IZuBiH – održana javna rasprava o Nacrtu amandmana na Ustav Islamske Zajednice u BiH. Javnoj raspravi su su ispred Rijaseta IZ-e prisustvovali šef kabineta Reisu-l-uleme Razim Čolić i potpredsjednik Sabora IZ u BiH i član Ustavne komisije,  dr. Mevlud Dudić. Pored članova Mešihata u raspravi su učestvovali i članovi statutarne komisije IZBNJ  kao i rukovodioci Fonda GHB i Ureda za hadž i umru te član Sabora IZuBiH iz Njemačke dr. Bernes Alihodžić.

igbd-jav-ras-ust-02-2014-1

Raspravu su kratkim uvodnim izlaganjem otvorili Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić i predsjednik Mešihata Edin Atlagić a potom riječ predali delegaciji Rijaseta IZ-e. Nacrt amandmana na Ustav IZ opširno je predstavio šef kabineta Reisu-l-uleme, gosp. Razim Čolić. On je tom prilikom ukazao na kontinuitet IZ-e u BiH i njen značaj, ističući pri tom da je Islamska Zajednica u Bosni i Hercegovini jedina muslimanska zajednica koja je u svom kontinuitetu „šerijatskom linijom“ kroz historiju povezana i doseže do vremena Poslanika a.s. i ashaba. On je također iznio i najznačajnije prijedloge kada je u pitanju izmjena ustava te pozvao prisutne da se uključe u raspravu i pomognu u iznalaženju što boljih rješenja. Potpredsjednik Sabora IZuBiH, dr. Mevlud Dudić je u svom kratkom izlaganju ukazao na najvažnije intencije promjene ustava, s posebnim osvrtom na islamske zajednice u dijaspori.

Nakon toga uslijedila je izuzetno konstruktivna rasprava u kojoj su učešće uzeli predstavnici IZBNJ. Svi učesnici su izrazili svoju podršku procesu promjene Ustava IZ u BiH, s ciljem izgradnje jedinstvene IZ-e sa jakim i efikasnim organima koji bi mogli odoljeti zahtjevima vremena i prostora u kojima Bošnjaci žive. Naznačeno je da je potrebno raditi na uspostavljanju jasne hierarhijske strukture s ciljem jačeg stepena integracije zajednice. U toku rasprave su izneseni najvažniji prijedlozi  koji se odnose kako generalno na samo uređenje IZ-e tako i posebno na poziciju IZBNJ u budućem ustrojstvu. Svi učesnici su konstatovali značajan napredak koji je u posljednjih nekoliko godina postigla IZBNJ kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu kada su u pitanju procesi koji se vode u ovoj državi a koji su od posebnog značaja za islam i muslimane a posebno Bošnjake koji žive u Njemačkoj.

Z.M.

(www.igbd.org)