A+ A A-

Muftija Hasanović posjetio Mešihat IZ u Sloveniji

U ponedjeljak, 10. februara 2014. godine, muftija dr. Nedžad Grabus primio je u službenu posjetu muftiju dr. Aziza Hasanovića sa saradnicima Nerminom Botonjićem, Aldinom Dugonjićem i Mirzom Šabićem. Na susretu su bili prisutni i zamjenik muftije Ibrahim Malanović, imam Ifet Suljić i sekretar Nevzet Porić.

mu-has-pos-iz-slo-02-2014-1

Posjeta je počela u uredu muftije ljubljanskog gdje su muftije Hasanović i Grabus razgovarali o aktualnim temama u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji kao i općenito u Islamskoj zajednici.

Muslimani u Hrvatskoj i Sloveniji žive unutar EU. U obje zemlje IZ ima važnu ulogu u tumačenju islama, organizaciji vjerskoga života i obavljanju poslanja i misije IZ. Vrijeme u kojem živimo zahtijeva ozbiljan pristup u suočavanju s izazovima tumačenja islama u širem evropskom kontekstu.  IZ u Sloveniji i IZ u Hrvatskoj osnažit će suradnju u oblasti obrazovanja, misijskoga djelovanja i na područjima od općeg interesa.

Muftije su izrazili svoju zabrinutost zaradi nasilnih uništavanja imovine i paljenja kulturnog naslijeđa i građe u arhivu BiH. Apeliraju da se izražavanje stavova putem demonstracija odvija u skladu sa zakonom uz poštivanje javne i privatne imovine i ljudskih života.

Muftija dr. Aziz Hasanović održao je inspirativno predavanje imamima koji rade na području Mešihata IZ u Sloveniji. Naveo je zanimljive primjere iz iskustva koji su prisutni u skoro svim evropskim državama gdje muslimani žive. Po njegovom mišljenju je problem islamofobije važno pitanje i o tome je potrebno razgovarati.  U da'vetskome djelovanju nužno je razumjeti sredinu u kojoj živimo i djelovati sukladno općim civilizacijskim normama.

N.P.

  • 0101


(www.islamska-zajednica.si