A+ A A-

Održana 122. sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog

U četvrtak 26. decembra 2013. godine u Zenici je održana 122. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, konstatovano je da se mektebska nastava i nastava Islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama uspješno realizira u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice. Zaključeno je da će zimski odmor za polaznike mektebske nastave biti od 01. do 15. januara 2014. godine.

sjed-sav-muze-12-2013-1

Savjet Muftiluka zeničkog donio je Odluku o održavanju džematskih skupština, koje će biti realizirane u mjesecu januaru, kao i Odluku o terminima održavanja redovnih godišnjih skupština medžlisa, koje će biti realizirane u mjesecu februaru 2014. godine.

Također, Savjet je usvojio prijedlog muftije zeničkog da se mjesec rebiu-l-evvel 1435. h. g. proglasi mjesecom Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., u toku kojeg će biti realizirani različiti sadržaji (promocije, mevludi, zikir, dodjela priznanja, večeri ilahija i dr.). Centralna svečanost bit će organizirana u Tešnju, u ponedjeljak 13. januara 2014. godine, kada će biti dodijeljena nagrada i priznanje iz Fonda ''Hasan ef. Škapur''.

sjed-sav-muze-12-2013-3

Na prijedlog muftije zeničkog, na sjednici je razmatrano i pitanje ustanovljenja značajnih datuma koji bi bili osnov za utvrđivanje termina obilježavanja ''Dana Medžlisa Islamske zajednice''.

Istog dana, muftija zenički u svom Uredu primio je člana glavnog odbora Udruženja ''Ilmijja'' BiH Rahmana ef. Skejića, koji je u ime Udruženja ''Ilmijja'' muftiji zeničkom uručio Monografiju IZ u BiH.s