A+ A A-

Realizirani brojni edukacijski programi za mlade

Od 2012. godine u okviru aktivnosti Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta provode se Edukacijski programi za mlade (EPM) koji predstavljaju skup institucionalno organiziranih edukativnih, socijalnih, humatarnih i širih društvenih, kulturnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti s mladima koje imaju za cilj izgradnju i očuvanje islamskog identiteta mladih, jačanje svijesti i privrženosti mladih islamskom moralu i načinu života, pripremu za cjeloživotno učenje i življenje vjere, te aktivnije i kvalitetnije uključivanje mladih u tokove društvenog života. 

vps-sa-koor-12-2013-1

Aktivnosti EPM odvijaju se na nivou: medžlisa, muftijstva i Rijaseta. Pojedini programi EPM realiziraju se na nivou džemata ili u okviru odgovarajućih sekcija. Programske aktivnosti EPM realiziraju: mladi (kroz timove, sekcije, radionice, u grupama ili pojedinačno, na volonterskom principu), imami, muallimi, muallime, vjeroučitelji i spoljni saradnici. Koordinatori EPM-a, stručn, od strane Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta educirana i certificirana lica, odgovorni su za organizaciju i vođenje aktivnosti EPM na području jednog ili više medžlisa.

Tim povodom je u srijedu, 17. decembra 2013. godine, u Sarajevu održan i radni sastanak koordinatora Edukacijskih programa za mlade. Na ovom sastanku prezentirane su i aktivnosti koje su tokom ove godine provedene na terenu. Edukativni programi tokom 2013. godine realizirani su kroz: predavanja, tribine i kurseve; humanitarne programe: prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći u hrani, odjeći i novcu; kulturne programe: takmičenja u učenju Kur'ana, koncerte ilahija i kasida, iftare; sportske i rekreativne programe: fudbalske i teniske turnire, izlete i ekskurzije; društvene programe: pošumljavanje i čišćenje okoline i dr, a prema izvještajima koordinatora, programi su obuhvatili preko 5500 osoba.

Također, u okviru ovog sastanka organizirana je i radionica s ciljem nadogradnje i unapređenja vještina koordinatora kada je riječ  o programiranju i planiranju projekata rada s mladima kroz edukaciju, socijalne aktivnosti, društvene, kulturne i sportsko-rekreativne aktivnosti, te su na kraju sastanka prezentirani rezultati radionice.

vps-sa-koor-12-2013-2

Vjerskoprosvjetna služba kroz organiziranje ovakvih radnih sastanaka uspostavlja okvirnu šemu organizacije i realizacije edukacijskih programa, donosi okvirne programe edukativnih sadržaja, educira i certificira koordinatore, usmjerava, prati i ocjenjuje njihov.