A+ A A-

Sarajevo: Tribina "Stopama Miljenika s.a.v.s." na FIN-u

trib-stop-milj-12-2013-1Nakon vrlo uspješnih tribina „Kapi mora Mevlane Rumija“ (17.12.2013) i „Zločin nad Bošnjacima – uz poseban naglasak na masovnu grobnicu Tomašica“ (19.12.2013.), koje su bile iznimno dobro posjećene, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu organizira tribinu "Stopama Miljenika s.a.v.s." na kojem će učesnici biti doc. dr. Zuhdija Hasanović (kao voditelj katedre za hadis na Fakultetu islamskih nauka) te osam studenata koji će pripremiti radove, pod mentorstvom katedre za hadis.

Tribina će biti održan 10. januara 2014. godine u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka (Ćemerlina 54, Sarajevo) s početkom u 16:30 h.

Mjesec poslanika Muhammeda s.a.v.s. u 2014. godini dolazi u januaru mjesecu. Dan rođenja Muhammeda a.s., po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, pada na dan 13. januara 2014. U tradiciji je Bošnjaka da se prisjećaju Muhammeda a.s. kao životnog uzora. Muhammed a.s. je uzor muslimanima svijeta ali njegov moral i njegove mudrosti su univerzalnog karaktera.  Ličnost Muhammeda a.s. je izvor stalne inspiracije svima onima koji svoj život žele urediti u skladu sa njegovom praksom univerzalnog karaktera. Njegove riječi i njegova djela prelaze granice vremena i prostora. Njegova je paradigma života, vođena Božjom objavom, najbolji oblik provođenja života na ovom svijetu. Ličnost Muhammeda a.s. je danas pod čestim napadima svih onih koji ga ne poznaju, ne razumiju i koji su pod utjecajem nedovoljno upućenih osoba ili grupacija. Simpozij koji organizira Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka je prilika da se istinski upozna ličnost Muhammeda a.s. kroz razne aspekte njegovog života a to se vidi iz tema o kojima će se govoriti:

- „Muhammed a.s. u Kur'anu“

- „Fizički lik i karakterne osobine Muhammeda a.s.“

- „Odnos Muhammeda a.s. prema starijima“

- „Odnos Muhammeda a.s. prema komšijama“

- „Odnos Muhammeda a.s. prema mlađima“

- „Odnos Muhammeda a.s. prema ženama“

- „Odnos Muhammeda a.s. prema pripadnicima drugih religija“

- „Muhammed a.s. u mevludskim spjevovima bošnjačkih autora“