Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Variranje zvanične vrijednosti nisaba i obračun zekata

Pitanje:

Selam!

Nalazim se u nedoumici po pitanju određivanja nisaba. Konkretno u januaru 2019. godine moja ušteđevina, hvala Svevišnjem, dostigla je tadašnju vrijednost nisaba. Međutim, aktuelna vrijednost nisaba koju objavljuje Vijeće muftija Islamske zajednice se uvećala toliko da sad moja ušteđevina ne dostiže vrijednost nisaba. Molim pojasnite mi šta da radim?

Odgovor:

Od dana kada je Vaš ušteđeni novac dostigao iznos nisaba (tj. januar 2019. godine) počinje teći zekatska godina po lunarnom kalendaru (koja je kraća za deset dana od računanja po sunčevom kalendaru). Ukoliko nakon godinu dana u Vašem posjedu bude ušteđevina koja dostiže iznos nisaba na taj dan, trebate izdvojiti zekat u iznosu od 2,5%. Obračun se vrši na iznos koji posjedujete na kraju zekatske godine bez obzira što je tokom godine iznos Vaše ušteđevine varirao i bez obzira što je iznos nisaba također varirao. Prema propisu u našem mezhebu, relevantno je posjedovanje nisaba na početku i na kraju zekatske godine.

Kada je riječ o zekatu na novac treba znati da novac spada u istu vrstu zekatske imovine kao i zlato, te da je nisab za tu vrstu imovine 91.6 grama zlata. S obzirom na to da cijena zlata na tržištu varira zbog toga se i iznos nisaba mijenja. Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na osnovu cijene zlata na svjetskim berzama i na tržištu u Bosni i Hercegovini, kvartalno objavljuje iznos nisaba. Nisab za muharrem, safer, rebiu-l-evvel 1441. h.g. (septembar, oktobar i novembar 2019. god.) iznosio je 8.029,00 KM, a za drugi kvartal 1441. h.g. (tj. za rebiu-l-ahir, džumade-l-ula i džumade-l-uhra/decembar 2019., januar i februar 2020. god.) iznosi 7.612,00 KM.

Sukladno rečenome, ukoliko nakon proteka jedne hidžretske godine budete posjedovali imovine u visini trenutnog nisaba trebate izdvojiti zekat.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH