Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

zekat poslije stupanja u brak

 

Pitanje

Esselamu alejkum!

Zamolio bih vas da mi odgovorite oko nekih nedoumica u vezi sa zekatom. U periodu između davanja zekata sam se oženio. Imao sam određenu sumu novaca 2500 KM, a supruga 200KM i 19 grama zlata (ponavljam tada nismo bili u braku). Novo stanje sada zajedničko 1100 KM i 87 grama zlata.

 

1. Da li se stanje prije braka sabira?

2. Da li novo stanje sa zlatom (od supruge) se dodaje sa novcem?

3. Ako se zekat plaća u novcu je li ispravno da je vrijednost zlata 91,6 gr. = 2813 KM (nisab), odnosno naša količima zlata u protuvrijednosti matematici dobijemo vrijednost u KM-ovima.

4. Može li se zekat dati samo u zlatu? Gdje i kome tj. koje je radno vrijeme? Ja sam iz Sarajeva.

5. Možda ovo pitanje nije za vas, ali halalite. Ako primate zlato da li ga možda ne otkupljujete i po kojoj cijeni? Jer imamo nešto što nećemo koristiti a to samo stvara opterećenje u duši a njegova cijena vjerovatno nije onolika koliko to vrijedi kod obračuna zekata.

6. Ako vam nije teško, ako imate vremena, da mi izračunate vrijednost zekata u KM i u zlatu da bih se odlučio kako bih se odužio obaveze!

Možda sam bio malo opširan, ali da bih se riješio nekih nedoumica tražio sam odgovore. Ovo sve možete objaviti, ili mi poslati na mail.

Da vas Allah dž.š. nagradi, a sve nas uputi da ispravno shvatimo vjeru i da postupamo onako kako će Allah dž. š. biti zadovoljan!

Esselamu alejkum!

 

 

Odgovor

Stanje prije braka se ne sabira. Nijedno od vas dvoga nije imalo nisab, pa prema tome nije počelo računanje proteka vremena od godinu dana. Zlato i novac se pridodaju jedno drugom u upotpunjenju nisaba. Međutim, nije jasno da li je supruga svoj imetak pridodala Vašem u smislu da Vam je to poklonila ili ne. Ako Vam je to dala na raspolaganje onda se pridodaje Vašoj imovinu i upotpunjuje nisab. Nakon upotpunjenja nisaba računa se godina dana (lunarna) i ako nakon godinu dana posjedujete nisab slobodan od duga, dužni ste dati zekjat u iznosu od 2,5% vrijednosti ukupne sume.

     Zekjat na zlato može se dati u naturi (2,5%) ukupne težine, a može se procijeniti i u novcu. U naturi se može dati na blagajni Rijaseta Islamske zajednice, sa naznakom da je to zekjat. Radno vrijeme je od 08:00 do 15:00 sati.

     Cijena grama se dobije kada se 2.810 KM podijeli na 91,6 grama, jer se nisab u novcu dobio na osnovu cijene nisaba zlata. Dobije se iznos od 30,676 KM po gramu.

Vaš račun bi izgledao ovako (mada nisam dobar matematičar niti mi je to struka): 87 gr x 30,676 = 2.668,812 + 1.100 = 3.768,812 KM. 2,5% od ove sume iznosi 94,22 KM. Ovu matematičku operaciju treba provjeriti, budući da matematika nije moja struka.

     Možete dodatne konsultacije izvršiti kod referenta za zekjat gosp. Elnura Salihovića u zgradi Sekretarijata Rijaseta IZ-e u ulici Zelenih beretki br. 17. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH