Promo banner

A+ A A-

Sarajevo: Svečano otvorena džamija na Gornjem Soukbunaru

Sarajevski džemat Soukbunar, postao je bogatiji za još jednu džamiju, koja je svečano otvorena 29. augusta 2015. godine pred nekoliko stotina okupljenih vjernika. Domaćini nisu krili svoju radost zbog okončanja projekta i svečanosti otvorenja,  koja je kruna višegodišnjih ideja i planova, hizmeta i gajreta džematlija ovog džemata.

Druga džamija na Soukbunaru

Svečanost je otpočela učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana koji je proučio hfz. Omer Zulić, nakon čega je prisutnima dobrodošlicu iskazao imam džemata Soukbunar hfz. Maid ef. Ibrahimović, koji je između ostalog poručio kako „...ova svečanost na vrlo ilustrativan način govori o tome kako su džematlije ovog džemata organizirane i spremne da sačuvaju svoj kulturni i vjerski identitet, te kako je izgradnja džamije na Gornjem Soukbunaru, dodatni garant da će Bošnjaci na ovim prostorima biti u mogućnosti da nastave sa čuvanjem i njegovanjem vjerskih ubjeđenja i prakticiranjem svih svojih vjerskih obreda...“, nakon čega je uputio riječi zahvale rukovodiocima MIZ Sarajeva, koji su najviše doprinijeli izgradnji i uspravljanju druge džamije u ovom džematu, te općini Centar, svojim džematlijama i svim onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekat uspješno okonča.

U ime građevinskog odbora za izgradnju džamije obratio se g. Alija Džigal, koji je iznio dosta korisnih  informacija o toku izgradnje džamije na Gornjem Soukbunaru poručivši kako ideja o gradnji džamije na ovom lokalitetu datira od prije rata, iako je građevinski odbor formiran tek 1996. godine. Uprkos tome što su nailazili na brojne poteškoće u izgradnji, poput pribavljanja potrebnih građevinskih dozvola te brojnih geomehaničkih ispitavanja tla, zbog proglašavanja pomenutog lokaliteta područjem mogućeg klizišta, džematlije ovog džemata nisu odustajale u namjeri gradnje Božije kuće, čija je izgradnja krenula 2007. godine, a proklanjana je 2013. godine. Uspjeh je potpomognut nesebičnim doprinosom dr. Mustafe Cuplova, Hasene Malkić, hadži hanume Alijje Alender,  Nedžada Kambera, Tucaković Ese i Emira Šabanovića, uz veliki doprinos predsjednika džematskog odbora džemata Soukbunar hadži Esada Alijevića.   

Izgradnja džamije trajala deset godina

Džamija na Gornjem Soukbunaru je građena isključivo sredstvima džematlija, pojedinaca te sredstvima općine Centar, Kantona Sarajevo i MIZ Sarajevo. Najviše sredstava za izgradnju ove džamije izdvojila je općina Centar sa svojim Općinskim vijećem i načelnikom g. Dževadom Bećirevićem. Izaslanik načelnika na svečanosti otvorenja bio je g. Mustafa Resić, pomoćnik načelnika, koji je u svom obraćanju uputio čestitke na ovom lijepom mubarek danu poručivši kako su „...najveći doprinos da ova džamija može biti izgrađena dali šehidi i borci  Soukbunara, koji su vodili presudne bitke za opstanak Sarajeva, na lokalitetima Debelog brda, Vranjača, Zlatišta i Jevrejskog groblja, zbog čega se u ovoj džamiji uvijek trebamo sjećati njihove žrtve!“  

Najveća podrška džematlijama, u dugom procesu izgradnje džamije dolazila je od MIZ Sarajevo, na čelu sa predsjednikom g. Jusufom Zahiragićem i glavnim imamom dr. Ferid ef.  Dautovićem, koji se u svom obraćanju osvrnuo na ljubav i trud koje džematlije pokazuju prema gradnji Allahovih kuća – džamija.Dr. Dautović je posebno istakao kao važnu činjenicu što „...vjernici izdvajaju od svojih imetaka za gradnju džamija, posebno na ovakvim mjestima, gdje do danas nismo bili u prilici i nismo mogli graditi džamije, zato što nam se nije dozvoljavalo da ih pravimo, a nama džamije trebaju zato što u džamijama odgajamo sebe i svoju djecu, a posebno zbog toga što se u džamijama zajednički odazivamo Gospodaru kroz namaz i ezan, čiji poziv nas obavezuje! Odazivamo se tom pozivu jer sa vjerom u Allaha dž.š. smo živi i snažni i imamo svoje dostojanstvo!“ Glavni imam se posebno osvrnuo na nesreću, i sve ono kroz što prolaze naša braća i sestre, muhadžiri iz Sirije i ostalih zemalja, uputivši poziv prisutnima da se bar kroz dove sjećaju tih izbjeglica, koji prolaze putem kojim su brojni Bošnjaci prošli. 

Odnos prema čovjeku, džamiji i domovini

Čestitke džematlijama Soukbunara, ali i svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove džamije, uputio je i muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković. Muftija je govorio o tome kako će Allah dž.š. nagraditi trud vjernika, koji budu svjesni Allaha, Njegovog prisustva i Njegove moći, i da će im olakšati put ka konačnom dobru i uspjehu, a da će onome ko škrtari i smatra neistinitim konačno dobro, olakašati put ka teškoći i neuspjehu: „Oni koji udjeljuju dio svog imetka za izgradnju džamije, i oni koji to rade iskreno, i u ime Allaha dž.š., Allah će im olakšati sve tegobe na ovom svijetu i olakšaće  im  put ka istinskom dobru i uspjehu na oba svijeta. A onaj ko se boji da će mu se umanjiti imetak udjeljivanjem za dobro i za džamije, Allah dž.š. će mu olakšati put ka teškoći, siromaštvu i nevoljama!“ Dr. Ljevaković je iskoristio ovaj skup da uputi neke važne poruke, poput činjenice da nas očekuje početak školske, ali i mektebske godine, uputivši poziv prisutnima da povedu više računa o slanju svoje djece i unuka u mekteb, jer će biti pitani i odgovorni za njih, poručivši kako džamija, kroz  mekteb, ima i tu odgojnu funkciju.  

Posebno nadahnuto predavanje održao je izaslanik reis-ul-uleme na ovoj svečanosti, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Nakon upućivanja čestitki svima koji su zaslužni za uspravljanje još jedne Allahove kuće, muftija je poručio kako je i ovo dokaz da smo narod koji na sedždu pada samo pred Gospodarom svjetova, i da pripadamo narodu koji se saginje samo pred Njim, kada idemo na ruku'. Muftija goraždanski je u svom obraćanju postavio tri pitanja i zapitanosti. Prva zapitanost je bila „...šta je nama čovjek, i kakav odnos imamo jedni prema drugima?Jesmo li svjesni da svaki čovjek ima u sebi božanskog ruha, i jesmo li mi u našem odnosu prema ljudima uopće svjesni tog božanskog u svakom čovjeku?Je li naše odnose gradimo spram onoga božanskog u svakom čovjeku ili ih gradimo na drugim osnovama i postulatima, poput naših sitnih potreba od kojih nikakve koristi nemamo!?“ Druga zapitanost se odnosila na to šta nama predstavlja džamija: „Je li to zbir materijala koje smo ugradili u zidove, munare i prozore ili je to Božija kuća kao filijala Kabe?Mi ne možemo svaki dan biti u Mekki, ali nam je zato Bog omogućio da imamo džamiju, preko koje imamo dnevni petputni kontakt sa Kabom! A je li naš odnos prema džamiji onakav kakav treba da imamo prema Božijoj kući!?“ Muftija Pitić je posebno skrenuo pažnju na kodeks oblačenja prilikom dolaska u Božiju kuću, koji je u posljednje vrijeme posebno narušen!Treća zapitanost muftije Pitića odnosila se na naš odnos prema domovini: „Domovina je nešto što se voli bezuvjetno, bez ikakvih traženja i zahtjeva!Domovina se voli, država se gradi kontinuirano, i to nikada nije završen proces!Nikada nemojte pitati šta je Domovina učinila za mene, nego uvijek pitajte šta sam ja učinio za Domovinu, jer svi možemo učiniti mnogo za svoju Domovinu!Najviše mogu pomoći oni koji donose važne odluke, ali svi mi možemo pomoći ovoj državi, svojim suprostavljanjem onima koji je napadaju, i svako od nas može pomoći svojoj Domovini svojom dovom!“

Alija Džigal i Rasema Sofović otvorili džamiju

Prije čina svečanog otvorenja džamije, izaslanik reis-ul-uleme je ovu džamiju proglasio vlasništvom IZ-e u BiH, nakon čega je po preporuci džamijskog odbora,  ključeve od džamije uručio hadži Aliji Džigalu i hadži Rasemi Sofović, koji su džamiju na Gornjem Soukbunaru i svečano otvorili. Svečanost je okončana učenjem ašereta od strane hfz. Nijaza Malagića, dok je dovu proučio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo prof. Malik ef. Šljivo.

Prisutni su tokom svečanosti mogli uživati u izvedbama članova Hora MIZ Sarajevo,  koji su svojim programom doprinijeli jedinstvenoj atmosferi ovog nezaboravnog događaja u džematu Soukbunar, čiji su mještani ovo mjesto obogatili sa još jednom džamijom, koja će aBd biti svjedokom da su bili od onih koji grade džamije, ali i onih koji vole i brane svoju domovinu. Noć ranije, u petak 28.augusta, u džamiji na Gornjem Soukbunaru, od akšama do jacije, upriličen je mevlud-i-šerif koji su izveli članovi Hora MIZ Sarajevo, dok je prigodan vazu nasihat održao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović. Nakon mevluda dodijeljene su zahvalnice i vakufname džematlijama koji su najviše doprinijeli da džamija na Gornjem Soukbunaru bude izgrađena i stavljena u funkciju.

Svečanost otvorenja džamije na Gornjem Soukbunaru,  svojim prisustvom su uveličali brojni gosti, poput premijera Kantona Sarajevo g. Elmedina Konakovića, općinski vijećnici općine Centar, imami MIZ Sarajevo, te predstavnici javnog, kulturnog i političkog života. Nakon klanjanja podne namaza, domaćini su za sve goste obezbijedili ručak i osvježenje!

Edin Spahić

  • 11