A+ A A-

SEATTLE JE SPREMAN ZA 12. SUSRETE BOŠNJAKA

susret_bosnj_s_amerike     Pored godišnje Skupštine KBSA, IABNE i Omladinske organizacije upriličen je tredicionalni Nogometni turnir "Congres cup". Po prvi put organizuje se i Susret Bošnjačkih folklora Sjeverne Amerike u posebnom terminu, kao i koncert Al-Dina, kojim će se omogućiti druženje i davanje šanse omladini da se bolje organizuje i uključi u osmišljeno djelovanje sa vlastite pozicije generacijskog promišljanja - kaže dr. Muhamed Saračević, predsjednik Organizacionog odbora 12. susreta Bošnjaka S. Amerike.  

     Sadržaj susreta činit će okrugli stolovi na temu "Nacionalni program Bošnjaka - Realnost ili Utopija" i "Snagom islamskog obrazovanja i odgoja do snažne ličnosti i zajednice".

     Raznolikosti sadržaja pridonijet će i prezentacije Humanitarnog društva BCRA iz Toronta, Humanitarne organozacije KBSA, prezentacija za omladinu od strane web magazina Bošnjaci.net, prezentacija Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH sa sjedištem u Washingtonu, predstavljanje Američkog univerziteta iz Tuzle, izlaganje na temu naredni izbori u BiH od strane predstavnika ambasade BiH u USA, kao i prezentacije izdanja novih knjiga, biznisa, rukotvorina naših žena, izložba slika. Sve navedeno govori o interesovanju Bošnjačke dijaspore da se uključi pod zajednički krov i da pridonese u projektu "Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike" - ističe dr. Saračević.

     Značaju Skupštine KBSA, kao i Skupštine IABNE nedvojbeno će pridonijeti prisustvo gostiju, dr. Harisa Silajdžića, bošnjački član Predsjedništva BiH, dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema i gosp. Bakir Izetbegović, član u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

     Također pored radnog dijela, sportskih i kulturnih aktivnosti, o kojima smo govorili, upriličena je i tradicionalna svečana večera, koja će se održati u prostoru prelijepog golf terena sa ekskluzivnom salom. Pored obraćanja gostiju biti će izveden kulturno-zabavni program sa specijalno urađenom scenom bosanskih detalja i improviziranim mihrabom srušene Aladža džamije u Foči.
     Samo da istaknem, da će Susreti započeti velikim mevludom u Seattlu (petak 19.00 pm) na kojem će učestvovati sve značajnije ličnosti iz našeg vjerskog života,  a isto tako susreti će se završiti mevludom u Portlandu, Or. (ponedeljak 19.00 pm)- pojašnjava dr. Saračević.

     Dvanaesti tradicionalni susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održat će se u Seattle-u, u državi Washington, od 25. do 28. maja ove godine.

(http://www.bosnjaci.net)