Promo banner

A+ A A-

TUŽILAŠTVO IMA DVOSTRUKE ARŠINE

susret_bugojno (Small)

     Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je u utorak delegaciju građana Srednjobosanskog Kantona koju je predvodio travnički muftija Nusret ef. Abdibegović. Glavna tema razgovora bila je pritisak koji se vrši na muslimane u ovom muftiluku te neravnopravan položaj kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina koji su se dogodili nad Bošnjacima u Vrbanji kod Bugojna.

     Prema riječima ef. Abdibegovića državni organi, prije svega Tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo BiH na različit način pristupaju ispitivanju i procesuiranju zločina. Kako je rekao građani hrvatske nacionalnosti imaju potpuno pravo da traže istinu o svojim nestalim, ali isto tako, dodao je, potrebno je ispitati i ubistvo 45 civila Vrbanje.

     „Kad hoćemo da objavimo ove probleme putem medija nailazimo na blokade", rekao je Abdibegović. „Vrši se ogroman pritisak policije na muslimane u našem muftiluku.   Policija je konstantno na vratima službenika Islamske zajednice BiH kojom prilikom vrše razna ispitivanja. Čujemo da se prave i određene liste. Činjenica je da se ljudi osjećaju nesigurno jer pravosuđe postupa neravnopravno, ne samo u ovom slučaju, nego i mnogim drugim situacijama. Mi samo tražimo ravnopravan pristup ovim problemima i pravdu, jer narod je pod pritiskom i osjeća se nesigurno. Bojimo se da, ako se nastavi ovakav tretman, može doći do problema na terenu, koji mi svakako ne želimo."

     Dr. Silajdžić je rekao da će napisati pismo državnom tužiocu Marinku Jurčeviću gdje će prenijeti detalje sa ovog sastanka i tražiti njegovo očitovanje po ovom pitanju.    „Jednak tretman i elementarna ljuska prava moraju biti zagarntovana svim građanima Bosne i Hercegovine, posebno kada je u pitanju pravosuđe." naglasio je dr. Silajdžić.