Promo banner

A+ A A-

ŠTA ZNAČI BITI MUSLIMANOM U AMERICI

muslimani_amerika     Simpozijum nedavno održan u Washingtonu  bavio se pitanjem: Šta znači biti Muslimanom u Americi. Domaćin debati je bio Centar za Muslimansko-Kršćansko Razumijevanju pri univerzitetu Georgetown, u suradnji s publikacijom On Faith - Pitanje vjere, koju sponzoriraju magazin Newsweek i dnevnik Washington Post.

     Muslimani u Americi su svijet Muslimana u malom. Oni dolaze iz više od 60 zemalja u Africi, Aziji, Evropi i sa Srednjeg Istoka, kao i iz same Amerike. I za imigrante i za američke konverte, ključan je zadatak stvaranja osjećaja identiteta, pripadnosti.   Muslimani u Americi se često bore sa pitanjem: šta znači biti Muslimanom ovdje, kao i sa gledanjem ne-Muslimana na njih. Šta kažu slučajni prolaznici?

     Ne znam zbilja mnogo o Muslimanima...Ne znam tačno u šta vjeruju niti kakvi su temelji njihove vjere.

     Malo se plašim, da budem iskren, to mi jednostavno izaziva strah nakon 11 Septembra.

     Do dredjenog stepena, rekla bih da je to prilično agresivna kultura.

     Novinarka Sally Quinn, jedna od panelistica na simpoziju, priznaje i sama da

je čula mnogo pogrešnih dojmova i mišljenja o Islamu i Muslimanima:

Sally Quinn, novinarka:
     Počinjem shvatati kako je teško biti Musliman danas u svijetu, pogotovo u Americi, jer, ono što vidimo u novinama, kao i akcije njih nekoliko, ne predstavljaju osnove islama kao vjere. Još uvijek ima mnogo negativnih predodžbi o Muslimanima ovdje.

     Gospodja Quinn kaže da se takve predodžbe stvaraju jer većina Amerikanaca zna jako malo o Islamu.

     Hadia Mubarak, stručnjak pri Centru za Muslimansko Kršćansko Razumijevanje, i predsjednica Nacionalne Asocijacije muslimanskih studenata, nudi drugačije objašnjenje.

Hadi Mubarak:
     Mislim da problem leži u tome što ljudi gledaju na trenutne napetosti izmedju Sjedinjenih Država i Muslimanskog svijeta, kroz prizmu  vjere, dok to u stvarnosti nema ništa s Islamom kao vjerom.

     Gospodja Mubarak tvrdi da odredjena politička, socio-ekonomska i povijesna nezadovoljstva, jesu ono što istinski izaziva anti-Amerikanizam.

     Ingrid Mattson, predsjednica Islamskog Društva Amerike i profesor Islamskih Studija na Sjemeništu Harvord, Connecticut, se slaže i dodaje da senzacionalizam kod medija koji pretjerano prate nasilje Muslimana, podgrijavaju anti-Muslimanski sentiment na Zapadu.

Ingrid Mattson, Islamsko društvo Amerike:
     Mediji trebaju Muslimane predstavljati bolje, trebaju jasno predočiti da oni koji su ekstremisti, koji čine nasilje - da su na marginama društva.

     Američki biznismeni - Muslimani financiraju 24 satni kablovski tv program Bridges TV, kako bi objasnili islam i obrazovali javnost o susjedima im - Muslimanima.

     Imam Yahja Hendi, pri Univerzitetu Georgetown, kaže da bi američki Muslimani  takodjer sami sebe trebali doživljavati kao integralni dio američkog društva: Ovdje smo došli da bismo tu i ostali, ima nas sedam miliona, i ovo je naša zemlja. Za mene, biti Musliman znači biti lojalan našoj zemlji, Americi, našim idealima, ali isto tako i drugi Amerikanci moraju poštovati naše muslimanske vrijednosti i ideale.

     Salman Ahmad je porijeklom Pakistanac, inače rock muzičar. On kaže da Amerikanci Muslimani mogu upotrijebiti islamsku umjetnost, poeziju, i muziku kao kulturni most preko kojeg će humanizirati svoj identitet.

SALMAN AHMAD, rock muzičar:
     Muzika Sufija koja dolazi sa podkontinenta i iz Perzije, naslijedje je od Muslimana koji su ponovno otkrili vlastiti identitet, a vjerujem i da je način da se izgradi most izmedju islamskog svijeta, Zapada i Amerikanaca s druge strane.

     Salman zaključuje da moderna muzika može biti način da se premosti drevni jaz izmedju Islama i Zapada.

(http://www.voanews.com/bosnian)