A+ A A-

POLICIJA JE DOLAZILA IMAMIMA U KUĆE

muftija_travnik     Reagirajući na istupe policijskog komesara SBK Drage Vukoje iznesene u jučerašnjem broju "Dnevnog avaza", muftija travnički Nusret ef. Abdibegović uputio je otvoreno pismo Vukoji, u kojem mu zahvaljuje na korektnosti u izjavi da na području ovog kantona nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

     - To će vjerovatno obradovati i javnost koja je s nestrpljenjem očekivala vaše saopćenje o sigurnosnom stanju u Kantonu. No, moram priznati da se u javnosti špekulira o tome da su imami posjećivani od policije na području Bugojna samo nekoliko dana prije hapšenja Senada Dautovića i Enesa Handžića - stoji u pismu ef. Abdibegovića.
     Osvrćući se na navode komesara da su policijski istražitelji klanjali u džamiji i u tim prilikama se informirali o sigurnosnoj situaciji, travnički muftija Vukoji postavlja pitanje ima li potrebe da se provjeravaju imami, kada istražitelji mogu dobiti informaciju i od džematlija, a i sami su svjedoci događaja u džamijama.
     - Nije policija provjeravala samo u džamijama, nego je policijskim kolima dolazila i posjećivala imame u njihovim kućama, što je ostavljalo loš dojam na sve koji su bili svjedoci tog prizora. Mišljenja sam da nije dobro prenositi poligon bezbjednosnog praćenja s ulice i kafane u džamije. To ostavlja gorak okus i nepoželjnost vjerskog objekta, a mi tražimo da džamije i vjerski objekti budu poželjna mjesta - navodi ef. Abdibegović.

Provjerite zapisnike iz Jajca!

     Muftija travnički zamolio je komesara Vukoju i da provjeri policijske zapisnike sačinjene na području Jajca, "koji oslikavaju stanje suprotno onom što vi iznosite u javnosti".
     - Isto tako vas molim da u vašim operativnim poslovima, bez službenog poziva Islamske zajednice ne koristite vjerske objekte i imame zbog složenosti posla koji obavljaju i povjerenja do kojeg imami mukotrepnim radom dolaze - napisao je ef. Abdibegović.