Promo banner

A+ A A-

VATIKAN PROTIV DŽAMIJA NA EVROPSKIM AERODROMIMA

vatikan     Vatikan smatra da nije zgodno otvarati džamije na evropskim aerodromima, već da je bolje imati međuvjerske prostorije, izjavio je u utorak predsjednik Papinskog vijeća za kulturu i međureligijske odnose kardinal Paul Poupard.

     "Važno je da kršćanske kapele u zračnim lukama zadrže svoj kršćanski karakter", rekao je Paul Poupard, dodavši da bi u "zemljama kršćanske tradicije umjesto dvorana za islamsku molitvu ili džamija na aerodromima bilo bolje imati prostor za međuvjerski obred".
     Taj prostor ne bi upotrebljavali pripadnici samo jedne religije već svi. Dakako kršćanska bi i dalje imala svoje kapelice.
    Kardinal Paul Poupard je o tome govorio na XIII međunarodnom seminaru katoličkih kapelana koji se održava u Rimu. Poupard je kazao da je međureligijski dijalog potreban za borbu protiv terorizma.
     "Dijalog među religijama je bijelo oružje protiv terorizma", rekao je Poupard i dodao da je poštivanje zakona prirode "temelj za dijalog vjernika različitih religija kao i vjernika i onih koji ne vjeruju".
     Poupard je naglasio, prenosi Hina, da svaka inicijativa za međureligijski dijalog smanjuje napetost, otvara mogućnost za rješenje sukoba i pridonosi miru.

(Fena)