Promo banner

A+ A A-

IZBOR RUKOVODSTVA SABORA I ČLANOVA RIJASETA

Znak IZ color     Na prvoj konstituirajućoj sjednici Sabora, pored predsjednika, dva potpredsjednika i sekretara Sabora, birat će se i članovi Rijaseta Islamske zajednice.

     Glavna izborna komisija je izvijestila da su članovi Rijaseta po položaju: reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme, generalni sekretar Rijaseta, predsjednici mešihata Islamske zajednice i direktor Vakufske direkcije, a pored članova Rijaseta po položaju, shodno odredbama člana 41. Izbornih pravila, Glavna izborna komisija je za prvu konstituirajuću sjednicu Sabora sačinila kandidatske liste za izbor ostalih osam članova Rijaseta: četiri člana Rijaseta iz reda muftija, dva člana Rijaseta iz reda dekana i direktora islamskih obrazovnih ustanova i dva člana Rijaseta iz reda istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u Islamskoj zajednici.

     Za članove Rijaseta bit će izabrani kandidati sa svake od tri predložene liste koji dobiju najviše glasova.

     Konstituisanjem Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, izborom rukovodstva Sabora, članova Rijaseta, izvršnih odbora medžlisa, skupština medžlisa i džematskih odbora, počinje teći četverogodišnji mandat (2006. - 2010.) svih izabranih članova u predstavničkim i izvršnim organima u Islamskoj zajednici u Bosni Hercegovini.

     Konstituirajuća i radna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održat će se u Sarajevu, u subotu 07. aprila 2007. g., odnosno 19. rebiu-l-evvela 1428. h. g. Sjednica će se održati u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese.

     Predviđeno je da se, između ostalog, na sjednici Sabora razmatra Izvještaj Glavne izborne komisije o provedenim izborima u Islamskoj zajednici, a također nakon konstituiranja Sabora, Sabor će odlučiti da li će se odmah ili sutradan, u nedjelju 08. aprila, otpočeti sa nastavkom radne sjednice Sabora, za koju je predloženo da razmatra i usvoji Izvještaj o radu Rijaseta za 2006. godinu, razmatra i usvoji finansijski izvještaj Rijaseta za 2006. godinu, razmatra i usvoji budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2007. godinu, te usvoji Statut Agencije za sertificiranje halal kvalitete.

(www.rijaset.ba)