A+ A A-

ZAJEDNIČKOM AKCIJOM DO NOVE DŽAMIJE U BARU

munara_dzamija1_big     Javni poziv džemata Novi Bar svim bošnjačkomuslimanskim institucijama, političkim strankama i intelektualcima u Crnoj Gori i iseljeništvu

     Bismillahir-Rahmanir-Rahim

     Poštovana braćo i sestre u islamu,

     Hvala Uzvišenom Allahu dž.š. što smo u mogućnosti da vas podsjetimo na aktuelnost i vrjednost pažnje misli Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s.:

     "Vezu sa ovozemaljskim svijetom i životom, i Božiju nagradu i poslije smrti imaju osobe koje podare zajednici poklon trajne vrjednosti, učine djelo opštedruštvenog značaja, podignu ili omoguće opštehumanu zadužbinu."

     Neka je salavat i salam na Božijeg poslanika s.a.v.s., na njegovu Časnu porodicu, na njegove ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana. Amin!

     • POLAZEĆI od činjenice da je grad Bar višenacionalan i multikulturalan;

     • IMAJUĆI u vidu duhovne, kulturne, vjerske i druge potrebe muslimana Novog Bara i krajnje vrijeme da shvatimo šta znači vjerski objekat za rješenje tih potreba, ističući pritom brigu za odgoj i obrazovanje naše djece, MEKTEB kao trajnu kategoriju i zaštitni znak svih potreba željenog objekta;

     • BUDUĆI da su muslimani Novog Bara (preko tri hiljade) sa ostalim muslimanima grada i muslimanima iz drugih krajeva Crne Gore, imali ključnu ulogu u stvaranju Nezavisne Crne Gore;

     • POLAZEĆI od činjenice da je za stabilmost grada i šire u cjelini od ključnog značaja puna integracija svih manjinskih zajednica i naroda;

     • POŠTUJUĆI i srcem podržavajući vjekovni slogan zajednistva grada Bara: 

“Pod Rumijom tri su vjere,
koje neće da se djele”.



     • UKAZUJUĆI na bespravno oduzetu vakufninu Odbora IZ-e Bar;

     • INSISTIRAJUĆI na istom pravu da kao i drugi narodi - konfesije imamo svoje mjesto u novom gradu;

     • SVJESNI da je ovo još jedno iskušenje za rukovodstvo Islamake zajednice i svih pripadnika ISLAMA na ovim prostorima upućujemo:

 

JAVNI POZIV

     - Saboru Islamske zajednice Crne Gore,

     - Mešihatu Islamske zajednice Crne Gore,

     - Reisu Rifatu ef. Fejziću,

     - Odboru IZ-e Bar i svim džematskim odborima,

     - Odboru Bošnjačko-Muslimanske stranke u Baru,

     - Predstavnicima muslimana, članovima partija na vlasti,

     - Muslimanima-neopredjeljenim intektualcima od pera i nauke i

     - Svim muslimanima i muslimankama grada Bara.

     Da se jedinstveno svim raspoloživim sredstvima i skladu sa mogućnostima izborimo u Parlamentu grada Bara, a po potrebi i u Parlamentu Repuplike CG, Predsjednika i Vlade Crne Gore, za izgradnju Vjerskog objekta u Mjesnoj zajednici Bar I (Topolica – Novi Bar), kao USLOV SVIH USLOVA BEZ ALTERNATIVE za rješavanje iskazanih potreba muslimana Novag Bara, a time i našeg biološkog opstanka.

     Poštovana braćo i sestre,
     Poštovani čelnici i članovi insistucija,

     Sjećanje na dane teške borbe da imamo: Džema’at, Imama, Knjižaru, Mekteb. Biblioteku, Javnu i slobodnu prezentaciju Islamske knjige na Međunarodnom sajmu knjiga u Baru i šire, Bajramsko veče u Dvorcu kralja Nikole, Uspostavljanje i obavljanje svih dnevnih i Džuma namaza, ne daju nam za pravo da stanemo i odreknemo se borbe za svoju instituciju - svoj vjerski objekat. Zato je neophodno da nastavimo trasirani put sa Osnivačke skupštine 2000. godine, da pokažemo zrelost i razboritost, i u prilici kada su se okolnosti promjenile, ostvarimo svoj cilj, da ne dozvolimo da budemo prevareni i da ne dozvolimo da budemo poniženi.
Rekao je Božiji poslanik s.a.v.s.:

      "Onaj ko ne brine o muslimanima, o njihovim stvarima, o njihovom položaju, o njihovom stanju, o njihovim pravima - ne pripada njima“.

     Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam pomogne da realizaciju ovog Javnog poziva, uklešemo na Rumijski kamen, tako da se nikada ne zaboravi, da nam da snagu i jedinstvo, da se u zahtjevu prema vlastima: "NE BOJIMO BITI MUSLIMANI NA SVAKOM MJESTU I U SVAKO VRIJEME" kako to lijepo kaže reisu-l-ulema dr. Mustafa ef.Cerić, Allah ga nagradio, u odgovoru na pitanje novinara “Preporoda”, a u povodu nereagovanja Katoličke crkve i vlasti na ispaljen projektil na novu džamiju u Mostarskom naselju Jasenica, proteklog Mubarek ramazana.
     Mi imamo pravo na zabrinutost zbog događaja u Jasenici, a pogotovu zbog minulih i ne davno napada na naša ostvarenja, na našu instituciju, ali nemamo pravo da spuštimo glavu, jer nas je pravo koje je od Allaha dž.š. i vjera koju nam je podario održala. Neka nam riječi, uvaženog Reisu-l-uleme dr.Mustafe ef. Cerića: “Ne bih komentarisao šta treba da radi Katolička crkva. Naše je da se borimo za svoja prava i da se nebojimo biti muslimani na svakom mjestu i u svako vrijeme. Ako to nekome smeta, onda je to njegov problem. Žao nam je što neki ljudi ne mogu da žive u radosti svoga komšije, jer to je i njihova radost. Sreća je u meni, ako je ima i drugi. Sreće nama u meni, ako je nama u drugom. Tako je i sa vjerom i džamijom. Vjera je u meni, ako je ima imoj komšija. I džamija je moja, ako crkvu ima moj komšija. To je tako oduvjek u Bosni i tako će biti uvijek, ako Bog da". (Glas islama, novembar 2006.god.), budu moto za ostvarenje naših prava, a prevashodno misli Božijeg poslanika s.a.v.s., da u čvrstoj vjeri u Allaha dž.š. i ljubavi prema Božijem poslaniku s.a.v.s. stvorimo uslove za izgradnju vjerskog objekta u Novom Baru.

     Bože olakšaj, a ne otežaj, Bože, završi sa dobrim. Amin!

     U cilju postizanja što šireg konsenzusa, pozivamo vas da pismenim putem na adresu izrazite podršku Javnom pozivu i time date doprinos za puno ostvarenja cilja zacrtanog još 2000 godine.

     Allah vas nagradio, samo Allah nagrađuje za dobra djela. Amin!

     Vašu moralnu i materijalnu podršku možete poslati na sljedeću adresu:

     Islamska zajednica CG – Odbor IZ Bar, Džemat Novi Bar – Bar, ul. Makedonske E-15, 85000  Bar – CG;

     Tel. –381/0/85 311 – 530

     E-mail:dzemat_novi.bar@cg.yu

Zuro-racun dzemaata Novi Bar


Inicijativni Odbor:
Hadži Amir MUSTAGRUDIĆ
Mirsad KURGAŠ
Mirsad MEHINAGIĆ
Ismet MEDUNJANIN


(http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti)