edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Sedamnaest godina od klanjanja prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

31 03 2020 01 potocari godisnjica

U utorak, 31. marta 2020. godine, navršilo se sedamnaest godina otkako je klanjana dženaza i obavljen ukop prvih identificiranih žrtava Genocida u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Tim povodom muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imami Srebrenice i Bratunca Damir-ef. Peštalić i Elvir-ef. Hodžić, te zamjenik načelnika Srebrenice, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica i direktor Memorijalnog centra posjetili su šehitluke u Potočarima i proučili Fatihu šehidima. Nakon podne-namaza u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici poručena je hatma dova. Povodom ove godišnjice, hatmu šehidima su ranije proučili imami iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Tuzle i hafizi iz Behram-begove medrese.

Muftija je glavne imame zamolio da imamima i džematlijama prenesu selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, te je svima njima poželio dobro zdravlje. Muftija Fazlović je posebne selame uputio majkama Srebrenice i Podrinja, ističući da su ovo dani iskušenja u kojima još jednom svjedočimo jačini sabura majki šehida. Mnogo je porodica čiji članovi, ubijeni u Genocidu, još uvijek nisu pronađeni i ukopani, a ni majke čiji su sinovi ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari trenutno nisu u prilici da posjećuju mezare svojih najmilijih. I u ovim okolnostima nismo i nikada nećemo zaboraviti naše šehide i njihove porodice. Naša briga o njima je naš dug i ispit spremnosti da se borimo za istinu o Genocidu koji je ovdje počinjen, kako se to najveće zlo ne bi više nikada i nigdje ponovilo, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam Damir-ef. Peštalić podsjetio je da su 2003. godine obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava Genocida u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Do sada je ovdje smiraj pronašlo 6.643 žrtve.

S obzirom na trenutnu situaciji izazvanu globalnom pandemijom koronavirusa, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari trenutno nije otvoren i u njemu su obustavljene aktivnosti. I u ovim okolnostima Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, u saradnji s upravom Memorijalnog centra, na primjeren način su obilježili godišnjicu klanjanja prve dženaze i prvog ukopa šehida.