Promo banner

A+ A A-

Osuda vandalizma na Zagrebačkoj džamiji

zagrebacka dzamija

U kasnim večernjim satima, sinoć je nepoznati počinilac natpisom na Zagrebačkoj džamiji poslao poruku političke prirode. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije je osudio ovakav necivilizacijski čin, tim više što vjerska zajednica nije uključena u političke procese te se jasno i nedvojbeno distancirala od svih političkih procesa i djelovanja.

- Na žalost, u vrijeme kada se borimo s koronavirusom i posljedicama potresa pojedinci nalaze za shodno baviti se prikupljanjem političkih bodova na najprizemniji način i u vrijeme kada će svako osuditi bilo kakvo politikantstvo koje i inače nije potrebno.

Pozivamo sve na odgovornost u iznesenim stavovima i da istu preuzimaju sami za javno izgovorenu riječ, a da se sva eventualna neslaganja ne prelamaju preko Islamske zajednice u Hrvatskoj. Islamska zajednica u Hrvatskoj je godinama doprinosila izgradnji dobrih odnosa i to će nastaviti činiti i dalje, a istovremeno apelujemo na cjelokupnu javnost da ne stavljaju znak jednakosti između političkog djelovanja i vjerske zajednice jer naša zajednica u tome ne sudjeluje i ograđuje se od svih iznesenih stavova političke i druge prirode od bilo kojeg pojedinca.

U vrijeme velikog iskušenja širenja zaraze koronavirusom i posljedicama potresa nastavit ćemo se zajedno sa svima boriti da prebrodimo krizu u kojoj smo se svi zajedno kao društvo našli. Svakako, zahvaljujemo na riječima podrške našeg uvaženog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji je i osudio vandalski čin, ali i podržao napore Zajednice da ostane izvan političkih procesa te da se brine o svojoj misiji koja, između ostalog, podrazumijeva izgradnju dobrosusjedskih odnosa i međusobne solidarnosti uvijek, a posebno u ovo teško vrijeme iskušenja.

Zahvaljujemo se i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su u najkraćem roku reagirali i nadamo se da će počinilac ovog djela, koji za cilj ima neuspješan pokušaj širenja netrpeljivosti, biti otkriven, saopćeno je danas iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.