Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema darovao sedmo dijete porodice Subašić

  • 0101

U selu Gorani kod Konjica sedmo dijete obradovalo je porodicu Subašić. Danas im je uručen poklon reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH te poklon muftije mostarskog Salema-ef. Dedovića.

Gorani su od Konjica udaljeni 24 km. Amela i Haris Subašić su sretni roditelji koji se uspješno brinu za svoje potrebe baveći se poljoprivredom.

- Posjetili smo porodicu Subašić i uručili poklon reisu-l-uleme povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Rejhane, jer smo protekle dvije godine u Odjelu za brak i porodicu započeli jednu lijepu praksu - kazala je dr. Safija Malkić. Pojasnila je da Islamska zajednica na simboličan način  stimulira natalitet koji opada u Bosni i Hercegovini već duži niz godina tako što daruje šesto, sedmo i svako naredno dijete u svakoj porodici. Dodala je da je reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer sa ovako velikim brojem članova porodice.

- Želimo takve roditelje podržati i ističući njihov primjer ohrabriti druge bračne parove jer je i poslanik Muhammed, a.s., kazao “Ženite se i porađajte se, jer ću se ja vama i vašom brojnošću ponositi na Sudnjem danu.” - kazala je dr. Malkić.

- Ovo je mali znak pažnje kojim želimo pokazati da se svi radujemo kada čujemo za ovako lijepe vijesti - rekao je Refik-ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic koji je uručio muftijin poklon.

- Inače u našem Medžlisu darujemo svako novorođeno dijete simboličnim poklonom od 200 KM u okviru fonda “Podrška roditeljstvu” koji smo osnovali 2019. godine - naglasio je Delić i podsjetio da je imam u Goranima Muamer-ef. Cero taj poklon uručio taj poklon odmah po rođenju djeteta.

- Fond je dodatna veza sa džematlijama i pruža priliku za susrete u lijepim prilikama, pojašnjava glavni imam.

U osnovnoj školi u Goranima nastavu pohađa 37 djece i svi pohađaju mektebsku nastavu.

Najstariji sin u porodici Subašić je Bilal (16), a Dalila (14), Hamza (13) i Sumeja (9) pohađaju osnovnu školu. Njihov uspjeh u školi obećava i odličan uspjeh Velida (6) i Ismaila (3). Dalila je odlična učenica devetog razreda i kaže da je za nastavak školovanja izabrala medresu, što raduje majku Amelu zbog, kako kaže, sigurnosti koju medrese pružaju.

(Preporod.info)