Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema održao hutbu u Phoenixu

  • 0000

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tokom koje je danas u Phoenixu održao hutbu i predvodio džuma namaz.

- Allahovom voljom, naši očevi uspostavili su ovu zajednicu u ovoj lijepoj i slobodnoj zemlji, daleko od svoje domovine Bosne i Hercegovine. Njihova ljubav prema vjeri i svijest o bosanskim korijenima snažno su ih vodili u ovom plemenitom poduhvatu. Njihova velika briga je bila kako da očuvaju svoje vjersko i nacionalno biće. Nije to bila nimalo jednostavna borba, niti lahak put kojim su išli. Trebalo je brinuti o sebi u ovoliko velikom svijetu, a u isti mah pomagati i svojoj braći u domovini da opstanu i da ne budu uništeni. Godine i decenije truda i odricanja, kao što to uvijek i biva, urodile su plodom, jer Allah neće dozvoliti da trud Njegovih iskrenih sluga propadne i padne u zaborav – kazao je reisu-l-ulema.

Između ostalog, poručio je da danas Bošnjaci u džamijama u SAD mogu slobodno čuvati plamen koji su donijeli iz domovine, za koji su naši preci ginuli.

Ovom prilikom prisjetio se i i svih onih koji su udarili temelj zajednici Bošnjaka u SAD, poput čestitog rahmetli Ćamil-ef. Avdića i cijenjenog Mustafe-ef. Cerića, reisu-l-uleme, Senada-ef. Agića i brojnih imama koji su služili i još služe zajednici.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom najavio i sutrašnje uručenje murasele muftiji Sabahudin-ef. Ćemanu.

Prema njegovim riječima, uručenje murasele je dokaz da je zajednica stasala i da joj se dodjeljuje onaj koji će zastupati učenje časnog Šerijata.

- Pred našom zajednicom ovdje, kao i pred onom u Bosni i Hercegovini veliki su izazovi. Ulazimo u novu fazu koja će, kao i prethodne, zahtijevati mnogo posvećenosti i odricanja, kako bi se novim generacijama priskrbila solidna osnova za duhovni, moralni i kulturni razvoj. Domovina se suočava s novim izazovima i nasrtajima koji prijete njenoj cjelovitosti. Islamska zajednica i Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu i da sačuvaju mir po svaku cijenu. Naša zajednica u Sjevernoj Americi će u tome imati veliki značaj i ulogu. Naše prisustvo u Vašingtonu je od krucijalnog značaja. Pozivam vas da svi damo svoj doprinos u zaštiti i očuvanju domovine Bosne i Hercegovine, poručio je na kraju reisu-l-ulema.

Svečanost uručenja murasele biće održana u Islamskom centru North Phoenix u subotu, 22. februara, poslije podne namaza.

(MINA)