A+ A A-

IZRAEL VODI ZAPAD U RAT S IRANOM

     The Independent piše da Izrael, najprije puštanjem a potom demantijem informacija da se njegovi piloti pripremaju za nuklearni napad, zapravo vodi Zapad u rat s Iranom i pokušava pripremiti svjetsku javnost na takvu mogućnost.


     List upozorava na "nesagledive" i "katastrofalne" posljedice takvog razvoja događaja koji bi, po njegovoj ocjeni, doveo i do konačnog sloma odnosa s islamskim svijetom nakon rata u Iraku.

     "Izrael mora dati više vremena diplomatiji prije nego što ode dalje u pravcu vojnog sukoba s Iranom", zaključak je Independenta s kojim se slaže i Daily Telegraph.

    Ovaj list, međutim, traži jači pritisak cjelokupne međunarodne zajednice s ciljem sprečavanja da Iran postane nuklearna sila. 

    Uvodničar ovog lista predlaže još strože sankcije Ujedinjenih naroda, ako je neizbežno, i opsadu Irana sličnu onoj kojom je Irak bio izložen 1990-tih godina.

    "Iznad svega treba da finansiramo i pomažemo iransku opoziciju u zemlji kako bismo zamijenili sadašnji klerikalni režim vlastima koje poštuju suverenost drugih zemalja, ljudska prava i međunarodno pravo", zaključuje Daily Telegraph. 

(fena.ba)