Promo banner

A+ A A-

AMERIČKI ATEISTI OSNIVAJU 'SVJETOVNI LOBI'

     'Amerika je vrlo pobožna zemlja.  U anketama se kao ateisti izjašnjava tek između 2 do 9 posto građana.  No, u zemlji s 300 milijuna stanovnika i dva posto ljudi je mnogo' – piše list iz Bostona. 

     Ateiste ili agnostike – kojih je u Americi mnogo više od ateista – najviše smeta prisutnost vjere u javnom životu: pogotovo, recimo, činjenica da neke crkve u pitanje dovode i znanstvene činjenice poput Darwinove teorije evolucije ili pak nastoje blokirati napredak znanosti, primjerice zabranom javnog financiranja istraživanja matičnih stanica. 

     'Svjetovni lobi' najavljuje žustriju borbu za prava ateista i agnostika te je objavio i svoju prvu inicijativu.  Građane se poziva da 'otkriju' vladinog dužnosnika ili političara uopće koji javno priznaje da ne vjeruje u Boga. 

     Američke ateiste brine činjenica što – prema anketama – najmanje polovica Amerikanaca na izborima ne bi glasala za kandidata koji ne vjeruje u Boga.  To ukazuje na činjenicu da postoji svojevrsna diskriminacija – koja je protivna i američkom ustavu, koji traži da za javnu funkciju ne smije postojati takozvani 'vjerski lakmus test' – piše Christian Science Monitor. 

(voanews.com)