A+ A A-

“Društvo za edukaciju, ekologiju i ekonomiju – 3E” doniralo 400 knjiga Ferhat-pašinoj biblioteci

ferhadija-dzamija-izdTUZLA, 16.04.2013. – Aktivisti i volonteri Društva za edukaciju, ekologiju i ekonomiju iz Tuzle sakupili su vrijednu donaciju knjiga za Ferhat-pašinu biblioteku u Banjoj Luci. Radi se o donaciji od 400 knjiga (350 naslova), koja će značajno upotpuniti fond ove biblioteke, koja bi uskoro mogla dobiti status javne biblioteke.

Donaciju je u Banjoj Luci, u prostorijama Muftijstva banjolučkog, predao Nermin Mujkanović, aktivista Društva 3E, koji je domaćinima iskazao podršku koju imaju u ovom Društvu, koje u svojim programskim aktivnostima naročitu pažnju posvećuje druženju s knjigom i lijepom riječju.

Knjige je u ime biblioteke primio glavni banjolučki imam Muris-ef. Spahić. On se zahvalio Društvu 3E iz Tuzle i istakao da ova donacija, osim činjenice da se radi o dragocjenim  naslovima, ima i simboličku vrijednost, jer spaja prijatelje iz ova dva velika bosanska grada.

Ferhat-pašina biblioteka u Banjoj Luci potječe iz XVI stoljeća i dio je kulturne baštine ovoga bosanskog grada. U toku je njena revitalizacija i obogaćivanje bibliotečkog fonda, nakon čega bi ona mogla postati dostupna korisnicima.