Promo banner

A+ A A-

Svečano otvorene džematske prostorije u džematu „Bošnjakˮ Arnhem u Holandiji

U periodu od 05. do 08. aprila 2013. godine, vrijedne džematlije ovog našeg džemata organizovale su trodnevni program povodom svečanog otvaranja džematskih prostorija, koje su, imajući u vidu broj Bošnjaka koji živi na ovom prostoru, kupljene i adaptirane u rekordno kratkom vremenskom periodu. Istinski, makar i na trenutak bilo je lijepo biti dio ove svečane atmosfere.

ic-arnhem-04-2013-1

 

Pored džematlija ovoga džemata, manifestaciji su prisustvovale džematlije ostalih naših džemata iz Holandije, kao i određeni broj džematlija i njihovih imama iz Njemačke.

Svojim prisustvom manifestaciju su uveličali gosti iz domovine mr. Mirsad ef. Kalajdžić – rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, Mirnes ef. Lemeš – sekretar Ureda, te hfz. Sulejman ef. Bugari.

Program je započeo klanjanjem džume namaza, koju je predvodio mr. Mirsad ef. Kalajdžić. U subotu iza podne namaza proučen je Mevlud, kojeg su izveli imami i polaznici vjerske pouke ovog džemata. Prikladnim riječima prisutnima u prepunoj džamiji se obratio mr. Mirsad ef. Kalajdžić čestitajući vrijednim domaćinima, te ih pozvao na jedinstvo i daljnju međusobnu solidarnost u kupovini objekata ovakve vrste. Na kraju obraćanja prisutne je podsjetio na popis stanovništva i pozvao ih da to obavezno učine u mjestima iz kojih su došli.

Nakon ikindije namaza priređen je ručak za sve prisutne, koji su uživali u specijalitetima bosanske kuhinje, za koju su se pobrinule vrijedne hanume ovoga džemata. Nakon akšam namaza priređeno je druženje sa hfz. Sulejman ef. Bugarijem, koje je trajalo do kasno u noć.

U nedjelju prije podne namaza na svečanosti otvaranja redali su se govornici: Ibrahim (Ibro) Majlović – predsjednik džemata, Senad ef. Umihanić - imam džemata, predstavnici turskih Zajednica u ovom gradu Diyaneta i Milli goruša, Nermin ef. Čanić – glavni imam, Ahmet Halilović – ambasador BiH u Holandiji, te mr. Mirsad ef. Kalajdžić – izaslanik Reisu-l-uleme.

Nakon što su polaznici vjerske pouke ključ predali mr. Mirsad ef., on je svoje pravo da otvori isti ustupio Smailu Jašareviću. Učenjem tekbira svečano je otvoren još jedan naš objekat u dijaspori. Klanjanjem podne namaza i ručkom ovaj program je i okončan.

Svoje prisustvo na ovom terenu rukovodilac Ureda mr. Mirsad ef. Kalajdžić je iskoristio da sa saradnicima obiđe i naš susjedni džemat Den Bosch, (koji se takođe priprema za kupovinu prostora) gdje je održao sastanke sa imamima i predsjednicima naših džemata na području Holandije.

  • EkipnaEkipna