Promo banner

A+ A A-

Delegacija IZ na dženazi bivšem reisu-l-ulemu Jakubu ef. Selimoskom

U subotu 31. marta, u haremu tekije Čuli baba, nakon ikindija namaza je klanjana dženaza posljednjem reisu-l-ulemi Islamske vjerske zajednice u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a potom je obavljen ukop u haremu ove halvetijske tekije u centru Kičeva.

dzen-reis-sel-03-2013-1

Dženazu namaz posljednjem jugoslovenskom reisu-l ulemi predvodio je reisu-l ulema Islamske zajednice u Republici Makedoniji, Sulejman ef. Redžepi.

Među brojnim stanovnicima Kičeva i vjernicima koji su na dženazu Jakubu ef. Selimovskom došli iz drugih gradova Republike Makedonije, prisutni su bili i predstavnici islamskih zajednica Bosne i Hercegovine i Kosova, a ataše za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Skopju, prisutnima je prenio poruku čelnika Dijaneta Republike Turske.

Visoku delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su predvodili vojni muftija Ismail Smajilović i direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, prof. Amir Sakić.

Važno je napomenuti da su okupljeni vjernici u Kičevu, uglednici iz redova uleme i posebno članovi porodice preminulog Jakuba efendije s posebnim zadovoljstvom pozdravili prisustvo delegacije IZ u BiH na dženazi.

Delegaciji IZ u BiH je ukazano posebno poštovanje i tako što su se okupljenim vjernicima obratila samo dvojica stranih gostiju: izaslanici reisu-l-uleme Husejna ef. Kavazovića i turskog reisa Gormeza.

Tugujući za mužem i ocem, supruga i kćerka rahmetli Selimovskog su odlučile, sukladno običajima, ostati u krugu žena koje su im dolazile izraziti sućut i suosjećanje, ali su ipak, čuvši da je na dženazi prisutna i delegacija iz Bosne i Hercegovine, odlučile susresti se s članovima delegacije i s njima podijeliti ogromnu bol koju osjećaju.

U delegaciji su bili i školski drugovi preminulog, Salkan Gradaščević i Muharem Hasanbegović.

(www.i-vijesti.com)