Promo banner

A+ A A-

Glavni imam MIZ Tuzla na tribini u Donjoj Orahovici

Kako je postala tradicija da se svake prve subote u mjesecu održava tribina u džematu Donja Orahovica (Medžlis IZ Gračanica), i prve subote u mjesecu martu, tačnije 02. marta 2013. godine gost predavač na šestoj tribini je bio novi glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović.

gl-im-tz-trib-do-03-2013-1

Hafiz Ahmed je inače rodom sa prostora općine Gračanica iz mjesta Doborovci tako da se on ovaj put, kako je i sam istakao, osjećao kao kod kuće.

U društvu sa glavnim imamom kao gosti tribini su prisustvovala još dvojica vrijednih tuzlanskih imama, mr. hafiz Edin ef. Peštalić, imam Prinčeve džamije, i Emir ef. Šečić, imam Arslanagine (Vikaljske) džamije. Među oko 130 prisutnih, od čega velik broj gostiju iz susjednih džemata ali i sa šireg područja, tribini je prisustvovao i imam susjednog džemata Gornja Orahovica II, Emir ef. Suljanović.

Domaćin tribine, zajedno sa hafizom Alen ef. Kehićem, Mevludin ef. Zaketović je otvorio tribinu u kojoj je ukratko predstavio gosta predavača. Istakao je da je hafiz Ahmed na poziciji glavnog imama naslijedio doc. dr. Amir ef. Karića, koji je sada novi šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.

Hafiz Ahmed je održao lijepo i poučno predavanje na temu Allahovog, dž.š., zadovoljstva, a nakon predavanja predsjednik Džematskog odbora je ugostio musafire iz Tuzle, kao i imame domaćine i jedan dio džematlija gdje se uz kahvu nastavilo druženje.

Inače Medžlis Tuzla, na čijem je čelu odskora večerašnji gost je pokrenuo u četiri džamije (princa Abdullaha, Jalske, Vikaljske i Čaršijske džamije) zajedničku tribinu „Naše vrijeme“ koja se od decembra prošle 2012. godine naredu održava svakog utorka u  jednoj od četiri  pomenute džamije.

Tako da očekujemo da se džematlije, od sada više druže i posjećuju jedni druge na tribinama u Tuzli, Gračanici i Orahovici. A da to tako i biva posvjedočio nam je jedan od gostiju, uvaženi Emir ef. Šečić, koji reče: „Nekoliko mojih džematlija je prisustvovalo vašoj prošloj tribini kada je gost džemata bio predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hafiz Kenan Musić, pa sam ja rekao - eh kad su oni došli idem ovaj put i ja!“

A to i jeste, između ostalog, suština ovih skupova - zajedničko druženje.

Samir Dedić 

  • 0101