Promo banner

A+ A A-

Večer Kur'ana, ilahija i kasida u džematu Kirchheim Teck

U subotu, 23.02.2013.  Džemat Kirchheim Teck organizovao je petu po redu večer Kur´ana, ilahija i kasida. U ranim jutarnjim satima, džematlije ovog džemata ugostili su musafire iz Travnika, muftiju mr. Nusret ef. Abdibegovića, direktora Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdeta Šošića i hor učenika i učenica ove medrese, koje predvodi profesorica Lejla Bešić. Nakon kraćeg odmora,  učenici i učenice medrese  prošetali su Kirchheim Tekom, nakon čega su se okupili u džamiji. Iza  podne namaza  upriličen je svečani svečani ručak  za goste i zvanice, nakon čega je uslijedila proba za večernji nastup u sali.

mev-kt-02-2013-1

Program su otvorili najmlađi polaznici mekteba ilahijom i recitalom „Islam heisst frieden“, nakon čega su voditelji najavili  učesnike programa i poselamili goste. Nastavljeno je sa učenjem Kur´ana, a učači su bili: dr. Ibrahim ef. Džafić, Salem ef. Hurić, Zahir ef. Duraković i Bilal Topoljak, učenik Medrese.

U svojstvu domaćina i pokrovitelja manifestacije, skupu se prvi obratio Pašo ef, Fetić muftija IZBNJ, iskazavši dobrodošlicu musafirima iz domovine, imamima i predsjednicima džemata, sabornicima i članovima Mešihata, glavnom imamu Enveru ef. Pašaliću i predsjedniku IZBNJ Edinu Atlagiću, kao i svim posjetiocima. „Ovakvi skupovi imaju za cilj da jačaju našu vrjeru, grade međusobno povjerenje, čuvaju našu vezu sa domovinom i našom tradicijom. Dva su pravca našeg djelovanja kroz  džemate i zajednicu ovdje u Njemačkoj. Očuvanje i prenošenje vjerskog (islamskog) i nacionalnog (bošnjačkog) identiteta na mlađe generacije, te rad na integraciji naših članova u njemačko društvo i institucionalno pozicioniranje muslimana i islamske zajednice,“ poručio je muftija Fetić.

Direktor Travničke medrese mr. Dževdet Šošić zahvalio se na pozivu Medresi da gostuje u ovom džematu i iskazao radost što može upoznati Bošnjake u Njemačkoj sa radom i aktivnostima Medrese a njeni učenici kao njen najveći ukras večeras će vam se predstaviti učenjem Kur´ana i ilahija. Direktor je pozvao omladinu iz bošnjačkih džemata da posjete medresu i  upoznaju znamenitosti i ljepote vezirskog grada Travnika.

Na kraju prvog dijela programa predstavljen je projekat snimanja dokumentarnog filma o stradanju bošnjaka Prijedora u agresiji od 1992-1995. prikazani su kraći inserti filma i izjave preživjelih logoraša, a projekat je predstavio Enes Hotić, direktor Multi Exitmediafilma iz Sanskog mosta. U pauzi programa prikazan je dvanaestominutni film „Mustafin Bajram“ koji je izazvao posebnu pažnju kod mlađe publike. U nastavku programa horovi ilahija travničke medrese i džemata Kirchheim Teck „Bulbuli“ izvodili su prelijepe ilahije i kaside. Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje glavnog gosta mr. Nusreta ef. Abdibegovića, muftije travničkog, koji je emotivno i nadahnuto govorio o ljepotama i porukama Kur´ana i osobenostima i tradiciji Bošnjaka:

„Drago mi je da se možete okupljati u ovako velikom broju, učiti Kur´an , slušati ilahije od ovih divnih horova, slušati i prenositi poruke vjere, u ovoj zemlji poznatih filozofa, umjetnika, pjesnika, sportista i nadasve disciplinovanih i radnih ljudi. U ovako uređenoj državi i društvu lakše je razvijati i jačati duhovnu komponentu, što je naša zadaća i poziv. Kur´anom hranite svoju dušu i jačajte duhovnost, a namazima održavajte vezu sa svojim Gospodarom.“ U nastavku muftija je govorio o važnosti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka posebno kroz njegovanje i očuvanje bosanskog jezika.

Pri kraju programa selame i čestitke za uspješno organizovanje manifestacije uputio je predsjednik IZBNJ Edin Atlagić, a hajirli put i povratak svojim kućama, svim gostima i posjetiocima zaželio je predsjednik džemata Enes Seferović, te se zahvalio imamima i džematlijama drugih džemata na posjeti; Enver ef. Pašalić, dr. Ibrahim ef. Džafić, Mirhet ef. Joldić, Bilal ef. Hodžić, Edin ef. Mujagić, Salem ef. Hurić, Zahir ef. Duraković, Jasmin ef. Dervić,  članovi Mešihata Rasim Bedak i Šefket Zukić te dr. Nedim Makarević.

E.S.

(www.igbd.org)

  • 0101